Portal 072info

Bez ponude za Duće u prvom krugu prodaje

Na međunarodni javni poziv za prodaju zeničkog odmarališta Duće u Hrvatskoj nije pristigla nijedna ponuda. Ovo je potvrdio za Oslobođenje Mirsad Heleg, predsjednik Komisije za pripremu i provođenje javnog poziva Grada Zenice. On je objasnio da su članovi Komisije donijeli određene preporuke, te se uskoro očekuje raspisivanje novog poziva.

Novi poziv

– Bilo je dosta onih koji su se interesovali, koji su dolazili u Gradsku upravu, ali niko nije u skladu sa procedurom poslao zvaničnu ponudu za odmaralište Duće. Napravićemo izvještaj za gradonačelnika Fuada Kasumovića i predložiti da se obnovi javni poziv. Vidjećemo u razgovoru sa njim da li će imati neke sugestije šta bi trebalo još uraditi prije objavljivanja novog javnog poziva, kazao je Heleg.

Među onima koji su izrazili interes, dakle, potencijalnih investitora koji su dolazili do Gradske uprave, kako nezvanično saznajemo, osam je firmi iz Poljske, Njemačke, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Nije poznato koji su razlozi zbog čega niko nije poslao zvaničnu ponudu. Pretpostavlja se da je glavni razlog visina početne cijene od devet miliona maraka. Bilo je i određenih informacija u medijima oko vlasništva zbog informacije Agencije za privatizaciju Srednjobosanskog kantona, u kojoj su tvrdili da su oni vlasnici odmarališta.

image

Muhamed Tunović/Oslobođenje Fuad Kasumović i Mirsad Heleg: Sprema se izvještaj / Muhamed Tunović

Gradske vlasti Zenice objavile su 28. juna međunarodni javni poziv za dostavu pisama namjere s ciljem kupovine nekretnina odmarališta Duće, u općini Dugi Rat, u Hrvatskoj, koji je trajao dva mjeseca. Odmaralište Duće prostire se na površini od blizu 12.000 kvadratnih metara, a zemljište je u vlasništvu Grada Zenica.

– Pravna bitka Grada Zenice za Duće traje od rata pa naovamo. Nesporno je da je to vlasništvo Grada Zenice, ali Republika Hrvatska kroz administrativnu zabranu državnog odvjetništva i dalje vrši pravno nasilje nad tom imovinom. Mi smo 2013. godine dobili izvršnu presudu suda da smo vlasnici odmarališta. Sa odabranim najboljim ponuđačem biće sklopljen predugovor, a konačna prodaja slijedi nakon skidanja te zabrane, kazao je nakon objavljivanja javnog poziva gradonačelnik Kasumović.

Dodao je da se Grad Zenica ne želi baviti turističkim aktivnostima i praviti javno-privatno partnerstvo, a Gradsko vijeće je 23. februara donijelo zaključak da se ovaj objekat prodaje na međunarodnom tenderu, uz provođenje zakonskih procedura. Kasumović je objasnio da sredstva dobijena od prodaje odmarališta neće ići u javnu potrošnju, nego će Vijeće donijeti odluku o tome koji kapitalni objekat će se praviti u Zenici.

Kupljeno 20 parcela

Podsjetimo, radi se o zemljištu koje je tadašnja Skupština opštine Zenica 1962. godine kupila od fizičkih lica, a u pitanju je više od 20 parcela. Sagrađeni su sportski tereni, jedan objekat na plaži, a iznad ceste čvrsti objekti sa bungalovima. Problem je nastao što je od 1965. to bilo uknjiženo u korist Zenicatrans – OUR Ugostiteljstvo Busovača, koji je kasnije postao Tisa turist. Nakon privatizacije, ova je kompanija svim silama pokušala da Općinu Zenica izbriše iz zemljišnoknjižnih evidencija u Hrvatskoj. Ta pravna borba za uspostavu vlasničkih prava Općine Zenica trajala je od 1990. godine.

Oslobođenje.ba

Podijelite članak