Bez posla ostaje na hiljade ugostiteljskih radnika?!

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Federalno ministarstvo zdravstva objavilo je Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Novčane kazne

Nacrt je ugledao svjetlo dana nakon šest mjeseci, a kada će se naći u Parlamentu Federacije BiH, u formi prijedloga, još nije poznato.

Predloženim nacrtom, u koji smo imali uvid, uvodi se potpuna zabrana pušenja u javnim zatvorenim prostorima, sredstvima javnog prijevoza, ali i osobnim automobilima ako se u njima voze malodobne osobe.

Predviđene su i stroge novčane kazne za prekršitelje koje se kreću od 100 do 10.000 KM. Mnogo komentara koje su na javnim raspravama iznijeli poslodavci, ugostitelji i trgovci, predlagač je i uvažio.

No, problem ugostiteljima je apsolutna zabrana pušenja u javnom prostoru. Upravo zbog toga ovoj zakon izazvao je brojne reakcije i negodovanja. Vlasnici ugostiteljskih objekata, naime, smatraju da će im zbog zabrane pušenja opasti posao te da će morati otpuštati radnike. Prema njihovim procjenama, bez posla bi moglo ostati na desetine hiljada radnika u ugostiteljstvu.

Zakon rigorozan

– Zabrana pušenja uveliko će utjecati na naš posao. Mi smo tražili da zakon ne bude ovako rigorozan, posebno prema malim ugostiteljskim objektima kojima treba dati šansu da se opredijele hoće li biti objekti za pušače ili nepušače – kaže Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i ugostitelja BiH.

U FBiH umre 11.000 osoba godišnje od duhana

Na donošenju Zakona insistira i Ministarstvo zdravstva BiH.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u Federaciji BiH godišnje od posljedica konzumiranja duhana i duhanskih proizvoda umre 11.000 osoba, dnevno čak i do trideset ljudi.

Avaz