BEZ PUNO MUKE: Evo kako ćete se riješiti neugodnih mrlja na odjeći i namještaju

Podijelite vijest

fleke na odjeći

Ne mučite se s tim ružnim tragovima, napravite sami svoje sredstvo za uklanjanje mrlja. Pokušajte mrlju ukloniti vodom i deterdžentom za pranje posuđa (1/4 žličice deterdženta na šalicu vode). Ako to nije dalo željene rezultate, možete u posudu uliti čašu vode i čašu octa. Malo “agresivnije” sredstvo za čišćenje dobit ćete ako zamiješate žlicu amonijaka u šalicu vode ili žličicu amonijaka s pola šalice vodikova peroksida.

Mrlje od kafe

Ako želite ukloniti svježe mrlje od kafe, zaprljano područje čistite mješavinom žumanjka i glicerina te zatim operite tkaninu u mlakoj vodi pazeći da ne bude prevruća. Mrlju možete tretirati i “sredstvom” koji ste napravili s alkoholom i octom bijelog vina pomiješanog u omjeru 50:50.

Mrlje od tinte

Navlažite sapun i prijeđite njime preko mrlje. Prstima rastrljajte pjenu po mrlji, a onda je isperite mlakom vodom. Mrlje od tinte mogu se ukloniti sa šarene odjeće ako ih prije pranja namočite u vrućem kiselom mlijeku. Mrlje od flomastera najprije poprskajte s malo laka za kosu i tek onda operite tkaninu. Prije provjerite hoće li lak za kosu ostaviti mrlju na tkanini. Ako su mrlje na tepihu ili namještaju, samo posipajte sol, lagano utrljajte i ostavite tako nekoliko minuta, a zatim usisajte.

Mrlje od blata i zemlje

Blatne tragove na tepihu najprije pustite da se osuše, potom ih pokupite usisivačem. Na mrlju nanesite otopinu tople vode i sapuna za pranje posuđa. Ostatke sapunice uklonite vlažnim ručnikom te ponavljajte postupak dok mrlja ne nestane. Ako želite ukloniti mrlje od trave, prvo ih nježno natrljajte sokom od limuna i zatim operite tkaninu.

Mrlje od mlijeka

Želite li se riješiti mrlje od mlijeka s tepiha, najprije upijte tekućinu ručnikom pa potom nanesite otopinu deterdženta za posuđe i tople vode. Prebrišite vlažnim ručnikom. Ako je potrebno, ponovite postupak.

Mrlja od krvi

Na mrlju od krvi nanesite otopinu hladne vode i deterdženta za posuđe te potom prebrišite vlažnim ručnikom. Ako se mrlja nije uklonila, vlažnim ručnikom nanesite otopinu amonijaka te potom otopinu s peroksidom i ostavite nekoliko sati. Kad mrlja nestane, nanesite još i otopinu octa.

Mrlja od uljne pastele

Natapkajte mrlju benzinom pomoću krpe ili meke četke/četkice za zube.

Tragovi ljepila od naljepnice

Stavite komad papirnatog ručnika ispod mrlje. Navlažite oko mrlje benzinom, a zatim natapkajte neposredno po mrlji dok ne nestane.

Mrlja od smole

Položite odjevni predmet na upijajuću podlogu, natapkajte acetonom (ne po materijalu od acetata) ili mješavinom alkohola za čišćenje i terpentina. Odmah osušite papirnatim ručnikom.

Mrlje uvijek čistite od rubova prema sredini kako se ne bi proširile.