Bez rasta plata NE SMIJE SE PRIČATI o rastu poreza: Da li je u BiH realno POVEĆANJE stope PDV-a?

Povećanje stope PDV-a u BiH, o kojem se u javnosti povremeno govori, moglo bi doći u obzir samo ako bi se istovremeno povećale i plate.

Ocjena je to poslodavaca, te ekonomista koje smo pitali koliko je realno da ova stopa poraste sa 17 na najmanje 19 odsto, te kada bi se to moglo dogoditi. Takvo povećanje je, smatraju oni, izvjesno u narednom periodu, ali ne očekuju da se to desi ove godine.

Upozoravaju, ipak, da je bilo kakvo povećanje stope i zadiranje u džep građana jako opasno, ako ne bi došlo do rasta plata, posebno zaposlenih kojih rade za najniže plate, a poslodavci na to dodaju i smanjenje poreskog opterećenja na rad.

– Da bi država na neki način subvencionisala preduzeća ili smanjila namete za poreze i doprinose, odnosno poresko opterećenje na platu, a s obzirom na stanje budžeta, teško da će se moći odreći dijela sredstava iz budžeta, a da to na neki drugi način neće nadomjestiti. Najlakše i njima najkomfornije rješenje je onda povećanje stope PDV-a o kojem se već izvjesno vrijeme priča i izvjesno je u nekom narednom periodu. Vjerujem, ipak, da to neće biti ove godine, posebno jer nije predviđeno u prednacrtu novog Zakona o PDV-u koji je razmatran krajem prošle godine – ističe ekonomista Predrag Duduković.

Ne očekuje ni da u ovoj godini dođe do poreskog rasterećenja, kao ni najavljivanog rasta prosječne plate u RS, ali vjeruje da je i to neminovno i da se već stihijski dešava, da bi se zadržali radnici.

– Ako prosječna plata bude došla na nivo od 1.000 KM, a poveća se stopa PDV-a, teorijski to bi moglo značiti nešto malo bolji standard radnika. Ali to ništa neće značiti ako ne porastu plate ljudi koji sada rade za najniže plate, kao što su ugostitelji, trgovci, građevinci, zaposleni u prerađivačkoj i tekstilnoj industriji. Činjenica je da 60 odsto naših radnika prima platu manju od 800 KM – kaže on.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić ističe da bi rast stope PDV-a, bez kontrole javne potrošnje, bio katastrofa.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Dragutin Škrebić – Veći PDV može doći u obzir samo ako bi došlo do značajnog smanjenja oporezivanja rada, da bi došlo do povećanja plata radnika. Tako da bi stope PDV-a bile manje povećane nego što bi bilo povećanje plata radnika, da standard poraste malo. Ali ako ne smanjimo poreze i doprinose, a povećamo PDV i opteretimo opet radnika, i realna plata će biti manja nego što je sada, a to ne smijemo dozvoliti – kaže Škrebić, podsjećajući na raniji zahtjev da se porezi i doprinosi svedu na nivo na kojem su bili u 2008. godini.

Ni on ne očekuje da se stopa PDV-a mijenja u ovoj godini, posebno jer nema dogovora oko formiranja Savjeta ministara BiH.

– Do prosječne plate od 1.000 KM bi se moglo doći i u ovoj godini, ako bi se smanjila siva ekonomija, a legalizovale plate koje se daju na crno – dodaje Škrebić.

U Privrednoj komori RS su, međutim, jasno protiv povećanja stope PDV-a, bez obzira na to što traže smanjenje poreskog opterećenja.

– Sa manjim porezima, plate bi mogle značajnije rasti, ali to u budžetu treba nadoknaditi borbom protiv sive ekonomije, a nikako povećanjem PDV-a ili bilo kojeg opterećenja –kaže portparol Vladimir Blagojević.

“Već smo povećali, samo niko nije rekao”

Ekonomista Zoran Pavlović ukazuje i na to da nam je već, na neki način, povećan PDV.

– Na povećanu cijenu goriva skupili smo iznos od oko 250 miliona KM prošle godine. Jedan odsto PDV-a, kada se preračuna, je tu negdje oko 250 miliona, tako da smo mi već povećali PDV na 18 odsto, samo to niko nije rekao. A dalje povećanje poreza na sve što život znači, a koje nema za funkciju jačanje privrede, već zadovoljavanje javnog sektora i troškova, je potpuno pogrešan pristup – kaže Pavlović.

Srpskainfo.com

Prethodni članakKatastrofalna putna infrastruktura u BiH: Je li skuplji život ili zaštitna ograda
Sljedeći članakZENICA | Nesvakidašnji gest policajca: Svakog petka voćem obraduju pacijente