Portal 072info

Bez slobode sve ostalo je bespredmetno

shutterstock 514070581
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Međunarodni je dan slobode pristupa informacijama. Da li oni čije odluke i činjenja jesu potencijalni sadržaj informacija od javnog značaja otežavaju ili olakšavaju njihovu dostupnost i vidljivost? Odnose li se građani kritički prema plasiranom sadržaju? Odustaju li novinari olako pred izgovorima onih koje zakon obavezuje da informaciju daju javnosti na uvid?

Izgovora za neinformisanje može biti mnogo; za nedavanje informacija, koje je kao takvo kršenje zakona – aktuelni izgovor je pandemija.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

“Naš je strah i strah Transparency internationala globalno da će se pandemija koristiti kao izgovor u oblasti pristupa informacijama od javnog značaja i da će sve teže biti pristupiti informacijama od javnog značaja upravo zbog pandemije iako su preporuke i na globalnoj razini da tamo gdje je nesmetan pristup informacijama od javnog značaja da je tamo i povjerenje u zdravstvene vlasti veće”, rekao je Uglješa Vuković iz Transparency international BiH.

Vodeći se ovim podatkom moguće je zaključiti da ni predstavnicima političke vlasti nije stalo do povjerenja građana.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

“Često su se pozivali na zaštitu privatnosti navodeći da smo mi tražili lične podatke, tumačeći da je plata rukovodioca lični podatak”, rekao je Damijan Ožegović iz TI BiH.

Oni koji insistiraju na odgovorima – novinari, medijski radnici, nerijetko u ličnim podacima imaju i one o napadima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

“Najveći problem su bili sve učestaliji napadi na predstavnike medija, uključujući i fizičke napade. Imali smo i jedan pokušaj ubistva to je tako bilo sudski okarakterisano. Veliki problem je spora i neadekvatna reakcija agencija za provođenje zakona i stekao se utisak da je napad na novinara nešto što može proći nekažnjeno”, rekao je Fedžad Forto, generalni sekretar Društva novinara BiH.

Okolnosti pandemije pokazuju da je u BiH neophodno promijeniti sve zakone o slobodi pristupa informacijama i uvesti odredbe koje će obavezati javne organe da objavljuju informacije u skladu sa međunarodnim standardom proaktivne transparentnosti.

“Možemo mi pričati o političkim promjenama i potrebama ovakvim i onakvim i pravosuđu i svemu drugom ali ako nema slobode u generalnom opštem smislu u svim sferama našeg života onda je sve drugo bespredmetno”, kazala je Rubina Čengić, novinarka.

Sloboda u generalnom smislu jedino je moguća uz postojanje slobode u ljudskim glavama. Slobodan pristup informacijama nije moguć bez potrebe za informisanošću, bez potrebe da znamo kud nas vode i šta rade oni koje zakon obavezuje da nam polože račune.

N1

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6