Bezdušnost bez granica: Država se bogati, narod osiromašuje

trgovina 2
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ne nazire se kraj valu poskupljenja u Bosni i Hercegovini, posebno onom koji se odnosi na osnovne životne namirnice. Nakon što je početkom sedmice poskupjelo gorivo, građani su s pravom zabrinuti i pitaju se šta je sljedeće na redu. Već odavno litar ulja košta između 5,5 i šest KM, dok je za 250 grama putera potrebno izdvojiti oko osam maraka. U nekim trgovinama njegova cijena ide i do 9,5 KM. No, vlasti i dalje ne misle poduzeti konkretne korake kako bi pomogle građanima.

Poznate adrese

– Sve ide stihijom. Bez konkretnih poteza naših vlada neće doći do nikakvih promjena. Pratimo odluke raznih vlada u regionu i EU. Mnoge po nekoliko mjera potežu i rješavaju probleme kako bi olakšale živote ljudima. Međutim, od naših vlada još nismo dobili niti jednu jedinu konkretnu mjeru. Dok se to ne promijeni, sigurno će cijene rasti i dalje, kaže Marin Bago, predsjednik Udruge za unapređenje kvalitete življenja Futura iz Mostara.

Ističe da je potrošačka korpa prošli mjesec poskupjela za oko 150 maraka. Ekonomski analitičar Zoran Pavlović ocjenjuje da jedino što se može u ovoj situaciji uraditi jeste insistirati da Vijeće ministara i UIO pod hitno realizuju ono što je već usvojeno u Parlamentu BiH.

Kako su sabrale 700 miliona KM više u odnosu na isti period lani, vlasti ne žele da smanjuju PDV i ukidaju akcize, ističe Zoran Pavlović

– A to je ukidanje naplate akciza od 40 feninga na benzin i dizel, te da se s druge strane provede usvojena odluka o smanjivanju PDV-a na prehrambene i osnovne životne namirnice uz uvođenje većeg PDV-a na luksuzne proizvode. Mi imamo složenu političku strukturu u smislu odlučivanja. Kao što možemo videti, u ovom momentu očigledno nije od interesa vlastima da smanjuju PDV i ukidaju akcizu zato što je od 1. januara do danas prikupljeno kroz taj sistem naplate indirektnih poreza i akciza 700 miliona maraka više nego prošle godine u istom periodu. U prevodu, država se bogati, a građani osiromašuju, kaže Pavlović.

Podvlači kako je jasno da se mora taj teret na neki način bolje rasporediti.

Otkup pšenice

– To znači da vlasti moraju pod hitno provesti one aktivnosti koje su počele još u martu. Dakle, postoje mehanizmi kojima se mora dejstvovati praktično jučer, a ne danas i ne sutra. Ako želimo nešto da uradimo za građane, da prežive od jeseni do zime, a kako će biti najesen i zimus, to ćemo videti, jeste da s jedne strane uradimo ovo što ekonomisti već zagovaraju i traže, a s druge da se uđe u otkup pšenice i žitarica za strateške rezerve zemlje, jer para za to ima. Na taj način će se pokrenuti ciklus i u poljoprivredi, stimulisati stočarska i živinarska proizvodnja, jer mi moramo imati svoju hranu da ne zavisimo od uvozne. Da li će se to realizovati i koliko, videćemo, a ja se nadam da će naši građani, ako se to sve ne desi, izabrane dužnosnike kazniti na izborima 2. oktobra, navodi Pavlović.

Oslobođenje