3 31
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

Džef Bezos (Jeff), najbogatiji čovjek na svijetu, ponudio je pokriti troškove NASA-e u iznosu od dvije milijarde dolara, kako bi američka svemirska agencija mogla preispitati potpisivanje ugovora s njim za izgradnju vozila za slijetanje na Mjesec.

FIXGEHALT

Podsjetimo, NASA je u aprilu dodijelila ugovor Ilonu Masku (Elon Musk) i njegovoj kompaniji “SpaceX” te odbila ponudu Bezosovog “Blue Origina”, piše Hina.

Ugovorom je predviđena izgradnja sistema slijetanja koji bi astronaute najranije doveo na Mjesečevu površinu 2024. godine, javlja BBC. Iako se očekivalo da dvije firme mogu učestvovati u projektu, NASA zbog nedostatka sredstava može dodijeliti ugovor samo jednoj.

NASA je od 3,3 milijarde dolara, koliko je zatražila od Kongresa, dobila samo 850 miliona dolara za izgradnju vozila za slijetanje na Mjesec. Bezos je rekao da će “Blue Origin” prevladati nedostatak budžetskog finansiranja odustajanjem od svih plaćanja u tekućoj godini i naložio je dvije vladine fiskalne godine u iznosu od 2 milijarde dolara.Precizirao je da ponuda ne podrazumijeva odgodu, već potpuno i trajno odricanje od plaćanja, prenosi Hina.

LIDER