nargile
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Tužilaštvo BiH podiglo je danas optužnicu za korupciju protiv četiri osobe koje se terete da su oštetile budžet BiH za više od 600.000 KM.

Dvojica optuženih su carinski službenici carinskog odjela u Bosanskom Šamcu.

Optuženi se terete za više krivičnih djela, povezanih sa krijumčarenjem akciznih proizvoda u Bosnu i Hercegovinu, a Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Mileta Ilića,  Zorana Jovanovića, Špire Subotića i Ahmeda Beširevića koji su uposleni u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, kao carinski službenici CI Šamac.

Krijumčarili velike količine duhanskih prerađevina

Optuženi Ilić i Jovanović se terete da su pristupili organiziranoj grupi ljudi, među kojima su i strani državljani iz više zemalja, sa preduzećima sa sjedištem u Beogradu, te postali dio organizirane mreže preprodavača i posrednika za krijumčarenje i prodaju akciznih duhanskih proizvoda (duhan za vodenu lulu i arome za nargile), koje spadaju u akcizne proizvode.

Iako svjesni da nemaju potrebna odobrenja niti akcizne markice za proizvode, vršili su krijumčarenje velikih količina duhanskim prerađevina, u količinama od nekoliko tona, sa područja Srbije u Bosnu i Hercegovinu, gdje su duhanske prerađevine nezakonito stavljali u promet.

Propuštali vozila bez carinskog pregleda

U optužnici se navodi da je optuženi Ilić krivotvorio dokumentaciju potrebnu za uvoz, dok je optuženi Jovanović, prevozio robu, te angažirao vozače, kao i organizirao carinske djelatnike CI Šamac, koji su za primanje dara ili drugog oblika koristi, vršili propuštanje vozila bez carinskog pregleda, nakon čega su proizvodi nezakonito stavljani u promet, bez plaćenih akciza i odgovarajućih akciznih markica, čime je nanesena šteta budžetu BiH u iznosu od 608.503, 40 KM.

Optuženi se terete da su počinili kaznena djela: organiziranje grupe ljudi ili udruženja za rasturanje neocarinjene robe, krijumčarenje, nedozvoljen promet akciznih proizvoda, davanje dara i drugih oblika koristi, primanje dara i drugih oblika koristi i zlouporaba službenog položaja ili ovlasti.