Bh. dizajnerica Nataša Perković ponovo osvojila Keln

w 35

Kolekcija trpezarijskog namještaja Air, koju je Nataša Perković razvila za MS & Wood, osvojila je dvije nagrade Iconic koju German Design Council – Njemačko vijeće za dizajn dodjeljuje najuspješnijim proizvodima na Imm Cologne – Sajmu namještaja u Kelnu.

Ekološka održivost

Stručni žiri u sastavu Kerol Badžings (Carole Baijings), Barbara Fridrih (Friedrich), Džulio Ridolfo (Giulio), Benjamin Volf (Wolf) i Sebastijan Vrong (Sebastian Wrong) odlučio je nagraditi i stolicu i sto, pa je kolekcija Air jedina koja je ove godine osvojila dvije nagrade. 

Prema navodima Njemačkog vijeća za dizajn, žiri je od ogromnog broja novopredstavljenih proizvoda nagradio one izuzetne, i to po kriterijima kao što su inovativnost, dizajn, ekološka održivost, ergonomija…  Time su Nataša Perković i MS & Wood ponovili uspjeh otprije četiri godine, kada je kolekcija Elle odnijela dvije nagrade Iconic.

Izrazila zahvalnost

Elle je postala kultni primjer bh. dizajna i najnagrađivanija kolekcija namještaja u BiH, koja je, između ostalog, okrunjena nagradama kao što su ICONIC Interior Innovation Award, German Design Award Special Mention, Grand Prix Collegium Artisticum, Zlatni ključ Sajma namještaja u Beogradu, Grand Prix za produkt dizajn BIG SEE, te Grand Prix za dizajn namještaja Balkanskog arhitektonskog bijenala. 

Perković je naglasila da ova nagrada za dizajn pripada i inžinjerima, tehničarima i menadžmentu MS & Wood, bez čijeg znanja i zalaganja realizacija ovako kompleksne kolekcije ne bi bila moguća, te im je izrazila zahvalnost na saradnji.

Ko je Nataša Perković

Nataša Perković je produkt dizajnerica iz Sarajeva. Diplomirala je i magistrirala na Odsjeku produkt dizajn na ALU u Sarajevu, gdje je i angažirana kao docent. Prve profesionalne korake napravila je u The Partners u Londonu te u Cittadellarte – Fondazione Pistoletto u Italiji. Sarađivala je s Institutom za dizajn Royal College of Art Helen Hamlyn Centre for Design u Londonu. Stručno se usavršavala na institutu za dizajn Kyoto Design Lab, Kyoto Institute of Technology u Kjotu. 

U okviru svoje prakse Studio Nataša Perković sarađuje s proizvođačima iz BiH i regiona. Izlagala je na brojnim međunarodnim izložbama i sajmovima, a njeni su proizvodi osvojili brojne međunarodne nagrade.

Avaz