Portal 072info

Bh. drvna industrija ima potencijal za veći izvoz u Njemačku

Seminar “Kako poslovati s Njemačkom”, s posebnim osvrtom na drvnu industriju i namještaj, održava se danas u Sarajevu u organizaciji Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH a u sklopu DIHK-CEFTA projekta.

Predavač Hatto Brener iz njemačkog AWI Međunarodnog poslovnog servisa izjavio je da Bosna i Hercegovina ima dobru drvnu industriju s dugom tradicijom i znanje potrebno za proizvodnju namještaja, ali bi izvoz u Njemačku mogao biti veći.

Istakao je da BiH ima kvalitetno drvo, kvalifikovane radnike i znanje, što treba iskoristiti budući da je Njemačka veliki uvoznik namještaja.

Brener je rekao da bh. proizvođači trebaju više pažnje posvetiti uspostavljanju kontakata i promociji na njemačkom jeziku, posebno promociji na internetu i putem kvalitetnijih prospekata.

Direktor Instituta za edukaciju VTKBiH Duljko Hasić kazao je da bh. drvna industrija raspolaže ogromnim potencijalima, što pokazuje prošlogodišnji trgovinski suficit veći od 200 posto, a posebno raduje povećanje udjela namještaja i drugih finalnih proizvoda u izvozu i smanjenje udjela poluproizvoda i sirovina.

Sekretar Asocijacije drvne industrije i šumarstva VTKBiH Selma Bašagić precizirala je da je u 2014. udio namještaja u ukupnom izvozu tog sektora bio 34 posto, odnosno nešto više od 357 miliona KM, dok je u prvoj polovini 2015. taj udio povećan na 39 posto ili nešto više od 190 miliona KM.

Podijelite članak