Bh. državljani s hrvatskim dokumentima mogu se vakcinisati u Hrvatskoj

Screenshot 1 140

Bh. državljani koji imaju hrvatske dokumente, ali ne i hrvatsko prebivalište, mogu se besplatno vakcinisati u susjednoj Hrvatskoj.

Uz zdravstvene prednosti, oni koji su vakcinišu mogu dobiti i posebnu potvrdu o tome da su vakcinisani kako bi kasnije, kada se aktualiziraju tzv. COVID pasoši, mogli s time prelaziti granicu, piše Večernji list.

Ovo su potvrdili iz Zavoda za javno zdravstvo u Zadarskoj županiji kazavši da za sada uglavnom prakticiraju vakcinisanje osoba koje imaju nekretnine u Zadru i okolici, ali da neće odbiti ni one bez nekretnine.

Svi koji se vakcinišu dobiju karton na koji ovlašteni ljekar upisuje datum imunizacije, kao i vrstu vakcina koja je primijenjena. Na taj karton upisuje se i podsjetnik kada se prima druga doza vakcina.

U slučaju da je to Pfizer-BioNTech, koji se najčešće dobiva u Hrvatskoj, revakcinacija se obavlja najmanje tri sedmice kasnije, a može se i produžiti na šest sedmica. Kod Modernine vakcine druga doza se daje nakon četiri sedmice, a kod AstraZenece to je razdoblje od tri mjeseca.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je na svojoj internetskoj stranici objavio i uputstvo kako pristupiti vakcinaciji, a najbolje je prije odlaska nazvati neke od brojeva telefona najbližih županijskih službi kod kojih se može provjeriti radno vrijeme, stanje s brojem vakcina, kao i vrsta te kada je i gdje najbolje doći na vakcinaciju.

Na ovoj web-stranici nalaze se i upute kako se može elektronski prijaviti za vakcinaciju, a tu se upisuje jedinstveni identifikacijski broj (JIB) ili pak matični broj. Isto se može učiniti i preko web-stranice cijepise.zdravlje.hr. Također, predstavljeni su i svi brojevi telefona na koje se mogu prijaviti “strani državljani koji se žele cijepiti u RH”.