Portal 072info

BH. DRŽAVLJANI U INOSTRANSTVU: Pomoć možete tražiti od ambasade BiH, ali sve troškove snosite sami

Državljani BiH koji borave u inostranstvu ukoliko se nađu u nekoj neprilici ili zatrebaju pomoć mogu se obratiti ambasadi BiH u zemlji boravka. Konzulat može pružiti nekoliko vrsta pomoći, piše bh. novinska agencija Patria.

U slučaju gubitka ili krađe dokumenata po predočavanju prijave policiji o gubitku ili krađi putne isprave ili lične iskaznice, konzulat vam može izdati putni list za povratak u Bosnu i Hercegovinu ili ako su ispunjeni zakonom propisani uvjeti, može vam izdati novi pasoš, navodi se na stranici Ministarstva vanjskih poslova BiH.

U slučaju hapšenja ili zatvaranja, možete zahtijevati da se o tome obavijesti Ambasada BiH. Konzularni službenik može obavijestiti lokalne organe da se nalazite pod konzularnom zaštitom BiH i zatražiti da se upozna s motivom vašeg hapšenja, te zatražiti odgovarajuću dozvolu da vas posjeti. Isto tako će provjeriti uvjete pod kojima ste uhpšeni i jesu li pri tome poštovani lokalni zakoni. Konzularni službenik može, na vaš zahtjev, pribaviti listu advokata koji vas mogu braniti, ali vi snosite troškove advokata.

U slučaju bolesti,  ukoliko zatražite pomoć, konzularni službenik vam može pomoći u pronalaženju odgovarajuće zdravstvene ustanove ali troškovi liječenja su na vaš teret.

U slučaju ozbiljne nesreće,  konzularni službenik će, putem nadležnog organa obavijestiti vašu porodicu. Ukoliko porodica zatraži, može se razmotriti nastavak hospitalizacije ali su troškovi na vaš teret.

U slučaju smrti, konzularni službenik će obavijestiti  porodicu. Ukoliko porodica to traži, upoznat će je s pravnim formalnostima vezanim za prebacivanje u zemlju ili pokop posmrtnih ostataka, a svi troškovi su na teret porodice ili osiguranja umrlog.

U slučaju drugih problema sa lokalnim organima vlasti, konzularni službenik vas može savjetovati i pribaviti vam korisne adrese (advokata, prevodioca itd).

KAD VAM AMBASADA NE MOŽE POMOĆI

Ne može vas vratiti u zemlju o trošku države. Ne može platiti kazne, hotelske račune, bolničke troškove niti bilo koje druge vaše troškove. Ne može intervenirati u sudskom postupku da bi se postiglo vaše oslobađanje, ako ste počinili kazneno djelo na teritoriji te zemlje. Ambasada ne zamjenjuje putničke agencije, bankarske institucije ili osiguravajuća društva.

Ne može vam pružiti konzularnu zaštitu ako posjedujete državljanstvo i te države u kojoj se nalazite, prenosi agencija Patria.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box