Bh. firma gradi tvornicu u Hrvatskoj, ulaže osam miliona eura

Bh. firma gradi tvornicu u Hrvatskoj, ulaže osam miliona eura

Renomirani proizvođač visokokvalitetnog furnira, tvornica Palavra d.o.o. Nova Bila, koja spada u sam vrh bh. izvoznika, uskoro bi trebala otvoriti najsavremeniju tvornicu za proizvodnju furnira u Petrinji u Hrvatskoj vrijednu 8 miliona eura.

Tvornica Palavra d.o.o. Nova Bila, koja godišnje proizvodi 8 miliona m2 ljuštenog, rezanog i spojenog visokokvalitetnog furnira od autohtonog drveta po kojem je već odavno poznata u BiH, ali i u EU isvijetu, još 2015.godine osnovala je tvrtku u Republici Hrvatskoj, pišu Poslovne novine.

Prema riječima Ane Palavra, direktorice Palavra d.o.o. Nova Bila, željeli su da u Petrinji izgrade najsuvremeniju tvornicu za proizvodnju furnira u cilju proširenja kapaciteta, a ukupna vrijednost investicije je 8 miliona eura.

Problem s odljevom radne snage u BiH

U BiH imamo veći problem s odljevom radne snage i nedostatkom sirovine s čime se godinama suočavamo. Na izgradnju i proširenje proizvodnih kapaciteta u Hrvatskoj odlučili smo se zbog svih beneficija koje imamo, kao i zbog dostupnosti sirovine. S izgradnjom fabrike smo započeli još 2019. godine, ali dosta vremena je proteklo da prikupimo neophodnu dokumentaciju i dozvole za izgradnju itd. Također, strojevi koji se koriste za izradu furnira, rade se namjenski i od izrade do isporuke je potrebno skoro dvije godine. Konačno, možemo reći da smo u fazi skorog otvaranja tvornice i izrade prvih kvadrata furnira u RHrvatskoj“, istaknula je Palavra.

Skoro tri decenije uspješnog poslovanja

Da uspješno posluju skoro skoro tri decenije, tvornica  furnira “Palavra” d.o.o. Nova Bila pokazuje postignutim poslovnim rezultatima koji su iz godine u godinu sve bolji.

Osnovani su 1994. godine kao prijevozničko poduzeće, a 1997. godine sav kapital reinvestiraju u pogone za proizvodnju furnira i osnivaju tvrtku Palavra d.o.o.

Kroz ovih nepunih 26 godina, rasli smo postepeno, ulagali u stručne kadrove i edukacije. Cilj nam je bio postati centar za proizvodnju furnira od autohtonih vrsta drveta, te da kao takvi postanemo prepoznatljivi u Europi i svijetu i s punim pravom mogu reći da smo uspjeli“, naglasila je Palavra.

Izvoze 90 posto proizvoda

Danas je tvornica Palavra renomirani proizvođač ljuštenog, rezanog i spojenog furnira s godišnjim kapacitetom proizvodnje do 8 miliona m2. furnira.

Oko 90% naših proizvoda plasiramo na inozemno tržište u SAD-a, Maroko, Bliski Istok, Izrael i zemlje Zaliva, UAE. Od europskih zemalja furnir se izvozi u Hrvatsku, Sloveniju, Italiju, Njemačku, Grčku i ostale okolne zemlje…U Španjolskoj u Velenciji smo još 2012. osnovali firmu Chapas Palavra S.L. s ciljem distribucije furnira na tržište Španjolske i zapadni dio Europske Unije“, tvrdi Palavra.

U tvornici Palavra posjeduju najsavremeniju  tehnologiju za proizvodnju furnira, a proizvodni proces  je u potpunosti automatiziran.Imaju sopstvenu pilanu, dva pogona za proizvodnju furnira, bazene za parenje sirovine, sušare i računala za kontrolu kvalitete i dimenzija furnira.

Naš visokokvalitetni furnir proizveden je od autohtonog plemenitog vrsta drveća, bukva, hrast, jasen, javor, trešnja, orah… Najčešće se upotrebljava u proizvodnji namještaja, a posebnu primjenu imaju i u industriji masivnog namještaja, kao i u industriji automobila“, objašnjava Palavra za Poslovne novine.

Kvalitet proizvoda i briga o okolišu faktori uspjeha

Za izvanredan poslovni uspjeh tvornice Palavra zaslužni su brojni faktori, a prema riječima direktorice Palavra, ponajviše trud i upornost oko 110 uposlenih radnika, poznavanje tržišta furnira, te znanje u obradi drveta.

Kvalitet proizvoda i briga o okolišu su također faktori uspjeha i zbog toga ulažemo znatna sredstva u standardizaciju i primjenu najsuvremenijih tehnologija u proizvodnji i obradi furnira. Nositelji smo  certifikata ISO 9001:2015 za kvalitet, kao i certifikat FSC 100% Pure i svih potrebnih okolišnih dozvola“, istaknula je Palavra.

Ostvarili 13,5 miliona KM prihoda u 2021.

Zahvaljujući uspješnoj reorganizaciji procesa proizvodnje u kompaniji Palavra uspješno su prevazišli probleme proistekle zbog pandemije COVID-19, koja je na izvjesno vrijeme usporila i izgradnju njihove tvornice u Petrnji, ostvarili su poslovni rast.

Prošlu godinu smo ostvarili 8,5 miliona KM prihoda u BiH, a u Španjolskoj 2,5 miliona eura. Bez obzira na prilike i izazove u svijetu, tvrtka je zabilježila u prvoj polovini 2022. godine rast prihoda u odnosu na prošlu godinu za nekih 6%“, tvrdi Palavra.

Održati kontinuitet proizvodnje u 2022.

S obzirom na veliku neizvjesnost danas, koja je prisutna u cijelome svijetu, kako u političkom tako i u gospodarskom smislu, kako dalje navodi direktorica Palavra, vrlo je teško donositi neke veće poslovne planove do kraja 2022.

Proizvođači su suočeni sa enormnim povećanjem cijena sirovina. Ali, mi imamo jasan cilj, održavati kontinuitet proizvodnje i poslovati  kvalitetno, stoga pratimo najnovije trendove tehničkog napretka i energetske učinkovitosti, te tržišna kretanja. Obiteljske tvrtke su jako stabilan sustav i kao takve ulijevaju povjerenje među kupce i poslovne partnere. Za nas proizvođače je olakotna okolnost i Zakon koji je na snazi o zabrani izvoza oblovine i drugih drvnih sortimenata, što će zasigurno utjecati na veću dostupnost sirovine, niže cijene ali i sačuvati naše šume od štete koja nastaje nemilosrdnom eksploatacijom“, rekla je Palavra.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE