“BH Gas”: Nismo platili 1,6 miliona dolara transporterima, “Energoinvest” obmanjuje javnost i Vladu FBiH

Kompanija „BH Gas“ današnjim saopćenjem za javnost ponovo je pozvala istražene organe da odmah djeluju jer se šteta i dalje čini.

– Nakon press konferencije „Energoinvesta“, „BH Gas“ se obratio javnosti sa kratkim saopćenjem. Kako se kroz medijski istup „Energoinvesta“ stiče dojam da je neko nekog „častio“ ili da je neko nešto protuzakonito platio ili da je nešto „BH Gas“ potpisao i načinio štetu „Energoinvestu“, Federaciji BiH ili da se ne narušava sigurnost gasnog sistema „BH Gas“ će sada uz dokaze prezentovati cjelokupnoj javnosti sljedeće podatke i dati pojašnjenja dešavanja – istakli su na početku saopćenja za medije koje potpisuje direktor Jasmin Salkić.

Faksimil raskidne klauzule u ugovoru s mađarskim transporterom

Faksimil raskidne klauzule u ugovoru s mađarskim transporterom

Avansno plaćanje

Dodaje se da je „Energoinvest“ u svom nastupu prezentovao da je „BH Gas“ platio mađarskom transporteru FGSZ avans za april u visini od jednog miliona dolara, a srbijanskom transporteru „Transportgasu“ avans za april u visini od 600.000 dolara.

– Ova izjava „Energoinvesta“ je bazirana na, kako prezentovaše, egzaktnim podacima kao što su dali i prezentaciju i računicu za prva tri mjeseca navodne razlike u plaćanju za dva pravca snabdijevanja. „BH Gas“ želi da obavijesti javnost da je mađarskom transporteru FGSZ uplaćen avans za april mjesec u visini od 392.614 dolara, a srbijanskom transporteru uplaćen avans za april mjesec u visini od 307.200 dolara. Kao što se može vidjeti razlika je više nego očigledna i takve su sve računice „Energoinvesta“ koje prezentuje javnosti. Zašto je „BH Gas“ platio avanse za april? Uplaćeni su samo iz jednog razloga, ugovori sa ove gore dvije spomenute kompanije su važeći i nikad nisu raskinuti i „Energoinvest“ može i dalje da obmanjuje Vladu FBiH i javnost, ali to je jedina činjenica – naglasili su.

Istakli su da raskidna klauzula za ovu godinu iznosi 23 miliona dolara i u slučaju neplaćanja obaveza po važećem ugovoru, slijedi faktura u roku od 15 dana plativa u narednih 15 dana.

Zaključci Vlade FBiH

Zaključci Vlade FBiH

Molili i upozoravali

– Svo ovo vrijeme, počev od decembra, „BH Gas“ je molio, upozoravao, slao dopise da se pitanje raskida ugovora riješi prije potpisa Aneksa 85. sa „Gazprom Exportom“, a onda i prije plaćanja obaveza po avansima i nikad odgovor nismo dobili. Sva korespondencija po ovom pitanju je predata FUP-u i nadležnom tužilaštvu – dodali su.

Prema njihovim riječima, kada se pogleda računica „Energoinvesta“ iz koje proizilaze 3 miliona dolara više plaćenih, kako „Energoinvest“ kaže, obaveza jednog transportnog puta u odnosu na drugi možemo samo reći da je Aneks sa „Gazprom Exportom“ samostalno „Energoinvest“ potpisao jer je „BH Gas“ odbio da supotpiše taj Aneks, a traženo je isto i od „BH Gasa“.

– Razlozi za odbijanje potpisa Aneksa je nepostojanje bilo čije saglasnosti da se protivno odluci Vlade FBiH ide na promjenu pravca snabdijevanja. Ako je tačna računica „Energoinvesta“ onda nema dileme čija je to odgovornost, „Energoinvest“ je sam potpisao aneks u kojem za prva 3 mjeseca će se i dalje koristiti primopredajno mjesto Beregovo pa ne razumijemo čuđenje – zaključili su.

IZVORAvaz
Prethodni članakGradonačelnik Zenice čestitao Svjetski dan Roma
Sljedeći članakDenis Bećirović: Milorad Dodik poziva na rat i to treba javno reći