Bh. grad koji ima jednu od najboljih plivačica na svijetu, ali nema bazen

lana pudar pixsell
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Petnaestogodišnja Lana Pudar ispisala je bh. historiju okitivši se brončanom medaljom na Svjetskom prvenstvu. Sjajna plivačica pod zastavom Bosne i Hercegovine još jednom je dokazala da je sve moguće. Talent, trud i upornost uz sve prepreke vinuli su Lanu Pudar u svjetski plivački vrh, iako dolazi iz grada koji nema olimpijski bazen. Zvuči apsurdno, zar ne? Dobro došli u Bosnu i Hercegovinu i grad Mostar, javlja FTV.

Uz svjetsku plivačku elitu u Abu Dhabiju Lana Pudar okitila se bronzanom medaljom. Ali, sramotno je da i dalje Lana Pudar u svom rodnom gradu nema ono osnovno – bazen.

Na to je još jednom ukazao i njen otac Velibor:

“Dragi premijeri, ministri, gradonačelniče, vijećnici, političari – dok god ne napravite olimpijski bazen u Mostaru, sve ove medalje i svi ovi Lanini uspjesi su samo njeni, njenih trenera, njenih roditelja, prijatelja i obične raje. Vaši nisu! Vaši će biti onda kada napravite nešto što u 21. vijeku ima svako selo na Zapadu, a to je olimpijski bazen! Učinite to i napravit ćete veliku stvar ne za Lanu već za našu državu u koju se toliko kunete i za svu mostarsku djecu. Naša zastava se vihori uz američku i kinesku na najvećoj svjetskoj smotri, a naša Lana daje jučer intervjue za najveće svjetske TV kuće i stid je reći da u svom gradu nema bazen. To nije naša sramota, nego vaša. Ali se Lana i njeni treneri stide Vaše sramote. Napravite nam bazen, inače sve ovo što Lana i njeni treneri rade neće imati puni smisao.”

Vapaj da se napravi bazen uputili su i iz Kluba vodenih sportova Orka, čiji je Lana Pudar član. Nema izgovora, nema izvlačenja, nema odugovlačenja – jasna je poruka iz Orke.

I njeni sugrađani apeluju da konačno bude napravljen bazen. Bazen u kojem će trenirati i mnogi drugi mališani, koji imaju želju da se bave ovim sportom. Porazno je da su neki od njih odustali od treniranja zbog trenutnih neadekvatnih uslova.

Istovremeno, mostarski gradonačelnik tvrdi da se radi i razgovara o pronalasku žurnog rješenja u Gradskom vijeću. U budžetu Grada planirana su sredstva za izradu projektne dokumentacije za izgradnju olimpijskog bazena u iznosu 125.000 maraka.

– Morate me razumjeti, stvarno mi je bitna tema, nije da je zaobilazimo. Otvorili smo neke razgovore i sa privatnikom o zatvaranju tog velikog bazena, postoji li mogućnost, da li možemo uz neka skromnija sredstva privesti bazen svrsi i u nekakvom zimskom periodu, a razgovaramo sa Sveučilištem, s obzirom na to da su oni sada u vlasništvu tog bazena na Heliodromu, naveo je gradonačelnik Mario Kordić (HDZ BiH).

A predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara Senad Kevelj ističe:

– Kad su rezultati bili, bila je zastava BiH – nije bila zastava ni Grada Mostara ni našeg kantona. Prema tome, Lana je najuspješniji plivač BiH i taj razlog pokazuje da se svi moramo uključiti, da svi trebaju dati doprinos. Mislim da se ovdje moraju uključiti i veći nivoi vlasti, prije svega mislim na kanton i na Vladu Federacije.