Portal 072info

Bh. grad pred kolapstvom školstva: Učenika sve manje, gimnazija pred gašenjem

Screenshot 1 1672
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Gimnazija u Sanskom Mostu se unazad više godina susreće s velikim problemom koji je vezan za nedovoljan broj učenika koji žele da pohađaju tu školsku ustanovu.

I ove godine u sanskoj Gimnaziji muku muče da formiraju odjeljenje u prvom razredu s obzirom na to da je upisan svega 21 učenik, što je manje od broja učenika propisanih važećim pedagoškim standardima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Direktor ove školske ustanove Nasution Kljunić ističe kako je trenutni broj učenika 76, s tim da je već nekolicina njih najavila svoj odlazak.

“Nažalost, procesi koji se odvijaju posljednjih godina doveli su nas do toga da će ovo biti posljednja godina kako Gimnazija postoji kao samostalan pravni subjekat. Već naredne godine planira se njeno gašenje i ona će biti inkorporirana u budući srednjoškolski centar“, istakao je Kljunić za “Nezavisne“.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On je dodao kako su od Ministarstva obrazovanja USK već dobili naredbu o izradi elaborata u vezi s pomenutim aktivnostima.

Nažalost, Gimnazija je od svih obrazovnih ustanova u Sanskom Mostu, ali i šire, pretrpjela najveće posljedice ukupnih društvenih kretanja u posljednjoj deceniji. Prije svega to se odnosi na porast interesovanja za obrazovanje u praktičnim zanimanjima koja su cijenjena i tražena u inostranstvu, a drugi razlog je demografske prirode i odnosi se na intenzivno iseljavanje domaćeg stanovništva u zapadnoevropske zemlje, zbog čega je sve manji broj učenika na ovim prostorima. Poput Gimnazije, u Sanskom Mostu slična situacija je i sa Srednjom poljoprivrednom školom “Sanus futurum”, gdje je u prvi razred upisano svega 13 učenika, dok je upisne planove ostvarila samo Mješovita srednja škola, gdje je najveće interesovanje učenika za zanimanja medicinara, ekonomiste, programera na CNC mašinama i elektrotehničara.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

BiH: Tri škole kažnjene s 10.500 KM zbog nepoštivanja mjera protiv koronavirusa

072info.com

Nasilja u školama ne smije biti

072info.com

Ko nije upisao dron u evidenciju BHDCA, od danas ne može korisiti letjelicu

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)