Bh. građani koji žele raditi u Njemačkoj više neće plaćati prijevod i ovjeru pojedinih dokumenata

njemacka rad bih 640x340 1

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH, mr. Muamer Bandić, održao je danas sastanak sa izvršnim direktorom Centralnog ureda za inostrano i stručno posredovanja (ZAV) Savezne agencije za rad Njemačke, Alexanderom Wilhelmom, te Emirom Čomorom projekt koordinatorom za Triple Win projekt za Bosnu i Hercegovinu.

Na sastanku je razmatrano stanje na tržištima rada obje države, perspektive za buduću saradnju i status saradnje u projektu Triple Win.

Nakon kontruktivne diskusije doneseno je niz pozitivnih zaključaka koji se tiču unapređenja načina rada u postojećim aktivnostima. Jedna od osnovnih promjena jeste da Triple Win projekt od jeseni 2021. godine počinje snositi troškove prijevoda dokumentacije neophodne za priznavanje stručnih kvalifikacija kao i troškove ovjere tih dokumenata u Ambasadi SR Njemačke. Pored toga Triple Win projekt će početi isplaćivati bonuse od 500,00 eura za one kandidate koji B1 jezički ispit polože iz prvog pokušaja.

Na sastanku je traženo da nas Savezna agencija za rad Njemačke obavještava o svim promjenama u propisima, uslovima rada, te platnim razredima za stručnu kvalifikaciju za koju vršimo posredovanje, te je traženo da svaka promjena koja važi za njemačke radnike važi i za radnike iz Bosne i Hercegovine koji su posredovani putem Dogovora između Agencije za rad i zapošljavanje BiH i Savezne agencije za rad Njemačke.

U sklopu dogovorene saradnje između ove dvije institucije veća će se pažnja posvetiti i razmijeni znanja i iskustava zaposlenih u službama za zapošljavanje, te iniciranju novih aktivnosti u oblasti obrazovanja naših nezaposlenih osoba u skladu sa obrazovnim principima i standardima Njemačke, odnosno Evropske unije.

Zaključeno je da će se ovakav način rada i organizovanja sastanaka intenzivirati u cilju blagovremene i kvalitetne realizacije svih zaključaka, saopšteno je iz Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine.