Portal 072info

Bh. građani ne strahuju od dolaska izbjeglica s Bliskog istoka

Prema rezultatima ankete koja je objavljena na stranicama Bh-index portala može se zaključiti da bh. građani nisu zabrinuti zbog eventualnog dolaska izbjeglica u našu državu.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je da će u slučaju ulaska izbjeglica i migranata u BiH država biti primorana da zatvori granicu nakon što budu popunjeni svi kapaciteti za njihov smještaj, a ne bude postojao koridor kojim bi oni mogli nastaviti put prema zapadnoj Evropi.

Mektić je istakao da je BiH spremna da osigura tranzit za izbjeglice i migrante ukoliko bude uspostavljen koridor za njihov prolazak prema zapadnoj Evropi, te da im u tom tranzitu pruži svu neophodnu pomoć i podršku.

Precizirao je da BiH trenutno ima kapacitete za smještaj do pet hiljada tih osoba, te da još nijedna nije uočena na bh. granicama.

Na portalu bh-index.com objavljena je anketa na kojoj se većina čitatelja izjasnila kako nije zabrinuta zbog eventualnog dolaska izbjeglica sa Bliskog istoka.

Naime, prema rezultatima ankete koja je objavljena na stranicama Bh-index portala može se zaključiti da bh. građani nisu zabrinuti zbog eventualnog dolaska izbjeglica u našu državu.

Na anketno pitanje “Strahujete li od dolaska izbjeglica u BiH?”, 67% čitatelja je odgovorilo kako ne srahuje. S druge strane 25% čitatelja ne slaže se s njima, i tvrde da strahuju od dolaska izbjeglica koje bježe pred terorom ISIL-a. Osam odsto čitatelja ova tema uopšte ne zanima.

Podijelite članak