BH. GRAĐANI U POTRAZI ZA JEFTINIJIM SMJEŠTAJEM: Hrvatski hotelijeri u panici, spuštaju cijene usred sezone

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Kriza se u našoj zemlji, kada je riječ o ljetovanju, mnogo više osjeća ove godine nego prethodnih sezona. Sve je više građana koji biraju jeftinija odredišta i skraćuju planirane godišnje odmore.

Također će se zbog boljih i povoljnijih ponuda radije zaputiti mnogo dalje, umjesto prema obali u susjedstvu. Istina, neki, zbog nostalgije, kažu da će ponovno na Hrvatsko primorje, drugi će u Tursku, Grčku, Egipat, Španiju, ali i na crnogorsku obalu.

Aranžmani agencija

Hotelijere na hrvatskoj obali već je uhvatila panika zbog praznih soba te su već sada, u jeku sezone, odlučili sniziti cijene smještaja. Već im je jasno da će s trenutnim brojem turista, koji je dvostruko manji nego lani, teško dostići prošlogodišnji standard iz avgusta i septembra, kada je posjeta bila bolja nego ikada.

Tako su, prema pisanju hrvatskih medija, hotelijeri rezervacije već snizili za deset do 20 posto. Uprkos tome, za budžet većine građana u BiH ljetovanje na Jadranu i dalje je više nego skupo.

Po cijenama prednjači Dubrovnik, gdje se jedna noć u objektu blizu mora plaća i po 500 KM. Doduše, moguće je naći krevet i za 55 KM, ali to je uglavnom na lokacijama iznad magistrale.

Što se tiče Makarske rivijere, koja je oduvijek bila magnet za bh. građane, po visokoj cijeni naročito se izdvajaju Tučepi, gdje najjeftniji krevet košta 70 KM, ali uz uvjet da turista ostaje najmanje tri noći. Ako se predomisli pa odluči napustiti sobu dan prije, morat će vlasniku objekta doplatiti još 30 posto na tu cijenu.

Turistički radnici u BiH građanima koji, ipak, žele tradicionalno provesti ljetovanje u Hrvatskoj, preporučuju da idu preko aranžmana turističkih agencija, jer se na taj način može uštedjeti dosta novca, te naglašavaju da se na vanpansionsko ljetovanje može potrošiti itekako mnogo novca.

U konačnoj računici, Neum je mnogo jeftiniji i po smještaju, ali i hrani i piću. Tako se u jedinom bh. morskom ljetovalištu može pronaći krevet i za 15 KM, dok apartman za par s djetetom košta oko 100 KM. Iz agencija ističu da se putem njihovih aranžmana za sedam polupansiona u Neumu treba platiti 360 KM.

Iz turističke agencije “Relax Tours” tvrde da će bh. građani ove godine najviše ljetovati u Turskoj, s obzirom na pristupačne cijene, ali i bogatu ponudu.

– Hit destinacija je turski Bodrum, tu smo do sada realizirali četiri čarter-leta. Trenutno imamo vrlo pristupačnu cijenu, deset dana boravka košta 699 KM – kazali su nam iz “Relax Toursa”.

Primamljive cijene

Iz mostarske agencije “Autoprevoz-Bus” istakli su da imaju aranžman za Hrvatsku od 380 KM za sedam polupansiona. Za bh. ljubitelje mora poseban magnet predstavlja i Albanija. Iz mostarskih turističkih agencija kažu da je Albanija primamljiva najviše zbog cijene, koja se kreće od 345 KM za sedam polupansiona, kao i čistih i mirnih plaža.

Mnogi se ove godine odlučuju za ljetovanje u Crnoj Gori, gdje devet polupansiona košta, u prosjeku, 520 KM.

Na Bijači u funkciji samo jedna traka!?

Zbog gužvi na Doljanima, bh. građani već duže vrijeme se konstantno pozivaju na korištenje novog prijelaza na Bijači, gdje je, prema tvrdnjama naših čitalaca, protekli vikend, također, bilo čekanja i zastoja. Razlog tome, ističe naš čitalac, koji nam je poslao i fotografiju koja to potkrepljuje, jeste što je bila otvorena samo jedna ulazno-izlazna traka, dok su ostale služile uposlenicima na granici kao parking.

Cijene

Dubrovnik – prenoćišta po 300 KM, moguće naći krevet po 55 KM
Tučepi – najjeftiniji krevet 70 KM
Podaca i Gradac – moguće pronaći krevet po 44 KM, cijene apartmana bliže moru po 180 KM
Neum – apartman za par s djetetom košta oko 100 KM
Trogir – apartman za dvije osobe 55 KM
Turska Bodrum – deset dana boravka 699 KM
Španija – 11 dana 759
Egipat – najniža ponuda 900 KM
Albanija – primamljiva cijena od 345 KM

Avaz.ba

GODISNJICA
MARKETING