Bh. građani za vikend pripremaju bojkot sipanja goriva na benzinskim pumpama

saobracaj sarajevo titova ulica auta vozila automobili 225425 725x407 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Bh. građani za vikend pripremaju bojkot sipanja goriva na benzinskim pumpama u znak protesta zbog nekontrolisanog rasta cijena nafte i naftnih derivata. Ideja o bojkotu preplavila je društvene mreže, naročito Facebook grupe, u kojima je predloženo da se bojkot odnosi na 25. i 26. juni.

Cijene obaraju sve rekorde. Od goriva, preko namirnica do usluga. Rekord obara i visina potrošačke korpe, za koju više ni dvije prosječne plate nisu dovoljne.

3,470 maraka potrebno je mjesečno četveročlanoj porodici iz Mostara za troškove života, podaci su sa web stranice jedne od najvećih svjetskih baza podataka. U martu ove godine to bilo je 170 maraka manje.

Za porodice u Sarajevu i Banja Luci, prema istim podacima, od marta su životni troškovi porasli za 100 do 120 maraka. Tako im sada treba od 3035 do 3250 maraka mjesečno. Bez kirije.

Prema stranici Numbeo, Mostar je najskuplji grad u BiH. Pa i za pojedinca. Onaj ko živi u gradu na Neretvi mjesečno treba nešto više od 1000 maraka.

Od decembra prošle godine do aprila tekuće, prosječna neto plata narasla je za svega 41 marku. Sada iznosi 1083 marke. Ako oba roditelja u sklopu četveročlane porodice primaju prosječnu platu, zaradili bi 2166 maraka, a prisjetimo se, potrebno im je više od 3 hiljade za živor. Situacija je i gora budući da veliki broj radnika nema ni prosječnu platu.

N1