Portal 072info

Bh. građevinari u inostranstvu realizirali radove u vrijednosti 100 miliona KM

Pokazatelji poslovanja bh. građevinarstva u 2015. godini su pozitivni, pogotovo kada je riječ o realizaciji radova u inostranstvu koja je iznosila oko 100 miliona KM, što je za 7,5 posto više u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje analiza Privredne komore FBiH (PK FBiH).

 

Sekretar za građevinarstvo PK FBiH Dženana Hodžić izjavila je da su bh. firme najveći dio posla realizirale u zemljama Evrope.

“Oko 40 posto radova odnosilo se na Albaniju, zatim slijede Srbija, Hrvatska, Njemačka, Švedska itd. Što se tiče afričkog tržišta najviše posla je obavljeno u Keniji i Alžiru”, dodala je Hodžić.

Veći dio, oko 70 posto radova, odnosio se na objekte niskogradnje, a preostalih 30 posto na objekte visokogradnje.

Hodžić je kazala da je na domaćem tržištu također nastavljen trend većinskog učešća građevinara u realizaciji projekata niskogradnje, što je bilo za očekivati, jer se najveće vrijednosti investicija odvijaju na projektima autoceste Koridora Vc. U prošloj godini je došlo i do oporavka visokogradnje, odnosno njenog blagog rasta u ukupno realiziranim radovima.

Stanje u građevinskom sektoru, kako je dodala Hodžić, u velikoj mjeri ovisi od ukupnog političkog ambijenta i poslovnog okruženja. Na razvoj građevinarstva, pa time i ukupni ekonomski rast, direktno utiču investicije, zaduženja, mogućnosti bankarskih kreditiranja i sprovođenje Reformske agende.

“U situacijama neizvjesne realizacije projekata građevinari se susreću sa problemom održavanja kontinuiteta upošljavanja radnika koji mogu odabrati da napuste firmu i tako ugroze njenu konkurentnost sa stanovišta stručnih kadrova, a sa druge strane sa problemom održavanja i otplaćivanja mehanizacije i opreme koja stoji neiskorištena”, dodala je Hodžić.

Posebno je naglasila važnost očuvanja referenci u građevinarstvu te ukazala na probleme sa kojima se građevinari suočavaju u tom smislu.

“Naime, skoro svaki tender propisuje i zahtijeva određene reference u izvođenju radova i finansijske rezultate unazad tri godine, što uslovljava dobijanje poslova i osiguravanje bankovnih garancija. U tom slučaju svaki, pa i najmanji zastoj u ostvarivanju realizacije posla, te urušavanja poslovnih rezultata, može dovesti našu građevinsku operativu u inferioran položaj”, kazala je Hodžić.

Raspisani tenderi za veće projekte, pogotovo one koje finansira Evropska banka za obnovu i razvoj, uvjetima referenci, finansija i bankovnih garancija mogu eliminisati u pretkvalifikaciji naše firme ili ih dovesti u položaj da se ne mogu samostalno prijaviti, već samo putem konzorcija i udruživanja sa stranim kompanijama. U takvim slučajevima, kaže Hodžić, naše firme obično kao podizvođači realiziraju radove, pri čemu se dešava i da glavni izvođači nisu referentni za takvu poziciju.

U domenu niskogradnje, značajniji izvjesni projekti u Federaciji BiH su izgradnja dionioce Počitelj – Međugorje, koja uključuje i izgradnju najdužeg mosta u FBiH, kao i nastavak izgradnje autoceste od Zenice, prema Žepču i Doboju.

Kada je riječ o visokogradnji značajan i izvjestan projekat u 2016. godini je izgradnja termocentrale Vranduk, kao i turističkog kompleksa Hadžići.

“Naša građevinska operativa pokazala je i dokazala da može realizirati i najzahtjevnije projekte, kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu. U prilog tome govore i značajni sklopljeni ugovore naših firmi u zemljama regiona, kao što su Euro Asfalta u Sloveniji i Heringa u Makedoniji”, navela je Hodžić.

U ovoj godini u BiH očekuje se rast investicija od oko devet posto, a najveća ulaganja bi trebala biti u elektroenergetskom, sektoru turizma i saobraćajnom sektoru.

“Najavljene javne investicije realno ohrabruju da će u 2016. naša građevinska operativa biti uposlena u punom kapacitetu”, kazala je Hodžić za Fenu.

Podijelite članak

Počitajte još

Od naredne sedmice moguće linije iz Sarajeva za Zagreb, Beograd i Dalmaciju

072info

Privredna komora Federacije BiH: Kupujmo domaće – posjećujmo lokalno

072info

TRAGEDIJE: Poznat identitet policajca iz Žepča koji se jutros ubio u automobilu

Redakcija

Školska godina u ZDK završava 12. juna, svi učenici će završiti ovaj razred

072info

Jedini kontinent na kojem ne znaju šta je koronavirus

Redakcija

Vlašić spreman za turiste, u junu se otvaraju hoteli

072info

Bosanac ispalio više hitaca tokom svadbe, pa bježao od policije

Redakcija

Sanacija puta u naselju Gradac i dijela ulice Bosanskih kraljeva u Janjićima

072info

Vareš na korak do rudnika zlata

072info

Četiri nova slučaja zaraze u BiH, među oboljelima dva dječaka

Redakcija

HDZ: Ukinuti stanje prirodne nesreće u FBiH

Redakcija

Bivši član Predsjedništva BiH: U toku operacija na srcu Harisa Silajdžića

Redakcija

ŠTA DALJE: Stiglo “Hodžićevih” preostalih 20 respiratora, na aerodromu nikoga iz FUCZ i Vlade

Redakcija

Kompanja ArcelorMittal vraća radnike sa čekanja i danas pušta u rad visoku peć

072info

Sa lažnom diplomom šest godina radio kao učitelj

072info

Komesar Šut najavio raspisivanje konkursa za policijske službenike MUP-a ZDK

Redakcija

MUP ZDK o nesreći na M-17 koju je izazvala pratnja političara

072info

Ratni zločinci se pripremaju za učešće na izborima u Srbiji

072info

Sve puno, bit će opet nafake ‘Kod Fehre’: Čuveni restoran otvorio vrata ljubiteljima jagnjetine i ‘Džankinih ćevapa’

072info

Macron predstavio historijski plan: Ovo je bitno za cijelu Evropu

Redakcija