Bh. hažije za primjer: Nikada nismo susreli muslimane koji toliko paze na čistoću i hranu

U sjedištu Muessese, odjela Ministarstva hadža Kraljevine Saudijske Arabije za Tursku i muslimane Evrope, Amerike i Australije jučer je u Mekki organiziran prijem za direktore Ureda za hadž i konzularne predstavnike.

Prijemu su ispred Ureda za hadž i umru Rijaseta IZ-e u Bosni i Hercegovini prisustvovali Nezim Halilović, rukovodilac Ureda za hadž i Safet Karahmetović, član Rukovodstva na hadžu u 2019. godini.

Direktor Muessese Tarik Al-Ankavi je kazao da je na hadžu preko Muessese na čijem je čelu ove godine hadž obavilo 245.002 hadžija i da je zabilježeno 65 smrtnih slučajeva, među kojima i smrt hadžinice Kimete Hajdarević iz Sarajeva.

Ovogodišnju organizaciju hadža su relevantni subjekti u Saudijskoj Arabiji ocijenili veoma visokom ocjenom, a kada je u pitanju organizacija hadža iz Bosne i Hercegovine na ovom prijemu Ured za hadž i umru je dobio samo riječi hvale i podrške, javlja MINA.

Muessese je predstavnicima Ureda i konzularnim predstavnicima uručio plakete. Među rijetkim delegacijama koje su uzvratile uručivanjem plakete Tariku Al-Ankaviju bio je Ured za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednic u BiH.

Pored toga, Uprava hotela Lamar u Mekki, koji je drugu godinu zaredom bio mjesto boravka hadžija iz Bosne i Hercegovine, u znak dobre saradnje i međusobnog uvažavanja također je Uredu za hadž i umru dodijelila plaketu hotela.

Uprava i uposlenici Hotela su kazali da su hadžije iz Bosne i Hercegovine bez konkurencije u pogledu ponašanja i strpljivosti, te da nikada nisu susreli muslimane koji toliko paze na čistoću i hranu.

Na taj način hadžije iz BiH u Mekki su ostavile lijepe dojmove te na najljepši način prezentovale bh.muslimane i islam kojeg baštine kroz tradiciju i ustanovu Islamske zajednice.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE