Screenshot 1 68
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 15, 2021 @ 9:40
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Članovi Bosansko-američke akademija nauka i umjetnosti poslali su otvoreno pismo državnom sekretaru Antonyu Blinkenu u kojem ga pozivaju da Sjedinjene Američke Države hitno reaguju u cilju sprječavanja onih snaga koje ugrožavaju suverenitet Bosne i Hercegovine.

NER FIT

“Obraćamo vam se u ime Bosansko-američke akademije nauka i umjetnosti koja okuplja više od 250 univerzitetskih profesora, naučnika, istraživača, doktora medicine, umjetnika i književnika, koji su pronašli utočište i postigli značajan akedemski uspjeh i priznanje u Sjedinjenim Američkim Državama Sjevernoj Americi tokom i nakon ratova u bivšoj Jugoslaviji 90-tih”, navodi se.

Dodali su da mu se obraćaju jer je suverenitet Bosne i Hercegovine ponovo ugrožen što predstavlja potencijalnu opasnost za živote ljudi cijelog Zapadnog Balkana.

“Pišemo Vam, sekretaru Blinken, kako bi Vas pozvali da djelujete prije nego Evropa nesvjesno uđe u još jedan rat. Uprkos očiglednoj političkoj provokaciji i akcijama koje podrivaju kompleksu institucionalnu strukturu izgrađenu na temeljima Dejtonskog mirovnog sporazuma, srpski, ali i hrvatski etno-nacionalistički lideri u Bosni i Hercegovini se i dalje prihvataju kao partneri u pregovorima i njihovi secesionistički i ekspanzionistički snovi se ohrabruju”, ističe se.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Naglašavaju da Milorad Dodik stvara separatističku vojsku u Republici Sprkoj, Srbija koristi inicijativu Otvoreni Balkan kao paravan za prebacivanje oružja Dodiku dok se Čović otvoreno zalaže za treći entitet u čemu imaju podršku Zagreba. Dodaju da je to dinamika koja je dovela do rata 1992. godine i da stvari počinju ličiti na godine prije Prvog svjetskog rata. Osim toga, upozoravaju na rastući kineski i ruski utjecaj u regionu.

Na kraju predlažu Blinkenu da razmotri određene mjere. Na prvom mjestu da se uvedu sankcije korumpiranim liderima koji ugrožavaju suverenitet BiH i ustavni poredak te pozove Evropska unija da učini isto. Također, pozivaju ga da SAD izoluju i sankcionišu sve političare koji negiraju genocid i provode reviziju historije te podrže lidere koji se bore protiv etno-nacionalista decenijama.

Osim toga, traže od Blinkena da SAD pošalju najkvalitetnije diplomatske timove u region, te podrže angažman NATO misije u BiH u cilju zaštite porozne granice između Srbije i BiH slanjem dodatnih trupa.

LIDER