Bh. izvoz hrane porastao tokom pandemije

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Bh. izvoz hrane porastao je tokom pandemije i jedna je od rijetkih djelatnosti koje bilježe pozitivan bilans tokom krize, izvještava Indikator.ba. 

BiH je za period janar-april izvezla hrane i živih životinja u vrijednosti 196,5 miliona KM, što je 19,4 posto više nego u istom periodu godinu ranije, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Najveći rast u protekla četiri mjeseca imao je izvoz kafe, čaja, kakaa i začina za 44,5 posto na 12,7 miliona KM.

Visok rast zabilježila je domaća mlinsko-pekarska industrija te je rast žitarica i proizvoda od žitarica imao povećanje u odnosu na prošlu godinu od 35,7 posto, a imao je ukupnu vrijednost za četiri mjeseca od 30,9 miliona KM.

Ipak, najveći porast zabilježen je kod izvoza mesa i mesnih proizvoda, kao rezultat obnovljenog izvoza svježeg i rashlađenog mesa u Tursku. Izvoz je bezmalo 2,5 puta veći nego prošle godine i za četiri mjeseca ove godne dostigao je vrijednost od 34,9 miliona KM.

Najveću stavku u izvozu hrane čini izvoz voća i povrća koji je imao vrijednost od 49,7 miliona KM. U odnosu na isti period lani registrovan je rast od 2,2 posto.

Najveći pad u posmatranom periodu zabilježen je kod šećera – izvoz je više nego prepolovljen, a iznosio je svega 2,7 miliona KM.

Avaz