Bh. kompanijama koje izvoze u zemlje Zaljeva država ne želi izdati obični certifikat

Kompanije koje iz Bosne i Hercegovine izvoze prehrambene proizvode na tržište Dubaija i Abu Dhabija već mjesecima se susreću s ogromnim problemima zbog spore i komplikovane bh. birokratije, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).

Prije nekoliko mjeseci na policama jednog od najpoznatijih trgovačkih lanaca zemalja Zaljeva „Ibn Battuta Mall“ našli su se i proizvodi Vispaka, Oaze, Klasa Sarajevo, Akove, proizvodi Voćar Brčko, Hepok Mostar te nekoliko drugih bh. prehrambenih proizvoda.

Adis Hodžić, predstavnik firme Balkan Trading, posredstvom koje bh. proizvodi se i plasiraju na tržište zemalja Zaljeva, kaže da njihova kompanija već drugi put mora platiti novčanu kaznu po dolasku u Emirate, je im institucije Bosne i Hercegovine ne mogu izdati tzv „Health“ certifikat.

– Uz robu koja ide na tržište Dubaija i Abu Dhabija potrebno je, između ostalog, priložiti i „Health“ certifikat. To nije ništa drugo nego certifikat koji je garant da se roba koju smo ponudili tom tržištu, prodaje i na tržištu u BiH. Nažalost, niko u BiH taj certifikat nam ne može izdati – kaže Hodžić za Patriu.

– Naša kompanija na tržište Dubaija i Abu Dhabija šalje već drugi kontigent bh. proizvoda, uskoro ide i treći i svaki put moramo platiti kaznu zbog sporosti bh. birokratije – dodao je Hodžić.

Copy

On kaže da bh. institucije namaju ni jasan stav ko bi taj certifikat trebao i izdati. Agencija za sigurnost hrane BiH lopticu prebacuje na Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, dok Ministarstvo tvrdi da je ovaj problem u nadležnosti Agencije, piše NAP.

Prethodni članakSpavajte preko dana – evo i zašto…
Sljedeći članakPRVO PRIJATELJI, PA LJUBAVNICI: Kako da prepoznamo osobu za koju se vrijedi boriti?