Portal 072info

Bh. lovac na oluje otkrio kada počinje period visokih temperatura

Period iznadprosječnih temperatura počinje od četvrtka. Za vikend će na jugu zemlje, i oko Zenice, temperature porasti i do 34 stepena, kaže za NAP Nedim Sladić, bh. lovac na oluje.

 

Tako visoke temperature zadržat će se tek nakratko. Od sljedeće sedmice temperature će svakim danom padati i za dva do tri stepena no i dalje će ostati toplo vrijeme.

– Nakon ugodnije prve dvije dekade mjeseca, treća ipak ima tendenciju sve toplijeg i toplijeg vremena. To je praktično i znak da se atmosfera iz proljetnog mijenja u ljetni režim vremena. Već danas će se sa zapada zemlje približavati i uspostavljati greben anticiklone koji će večeras stvoriti svoj centar iznad Balkana i koji će na tom području biti dominantan sve do nedjelje poslijepodne. U takvim okolnostima već od danas možemo očekivati sve više sunčanih perioda, no zbog još uvijek rubnog cirkuliranja vrlo oslabljene i na sinoptičkim kartama gotovo pa i neprimjetne fronte, najistočni dijelovi i ponegdje lokalno u centralnom zemlje moguć je kratkotrajan pljusak kiše – kaže Sladić.

Danas i sutra pretežno vedro i vrlo toplo, a nerijetko bit će i vruće, tako da će dan biti primjeren za boravak na otvorenom, odlazak na planinu, more ili jednostavno za roštilj.

– Jutarnje vrijednosti već od petka će biti iznad 10 stepeni, a njihov raspon će biti od 11 do 16, na jugu od 17 do 21 stepen. Najviše dnevne u rasponu od 27 do 32 stepena, a u subotu te vrijednosti će se kretati od 13 do 20, a najviše dnevne od 28 pa sve do 34 stepena na jugu zemlje i oko Zenice. Potom, u nedjelju vrijeme i dalje pretežno sunčano, ali na krajnjem zapadu i sjeverozapadu zemlje zbog približavanja nove oslabljene fronte, u kasnim poslijepodnevnim satima mogući su kratkotrajni lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

Ova nova oslabljena fronte u većem dijelu zemlje bit će izražena tek krajem utorka.

Ponedjeljak i utorak nose pretežno vedro, ali i sve nestabilnije vrijeme, izraženije krajem utorka kada se očekuju pljuskovi, grmljavina, a nisu isključena ni lokalna slabija grmljavinska nevremena. Bit će i svježije u odnosu na vikend, a to će biti uvertira u prosječnu sedmicu ispred nas kada će se temperature kretati većinom od 22 do 28 stpeni, a za vrijeme pljuskova temperature većinom ispod 17 stepeni – kaže Sladić, piše NAP.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box