Bh. način: Dok se ne dogovorimo, u Veneciji ćemo testirati svoju piletinu

Bosna i Hercegovina još nije riješila problem referentne laboratorije u našoj zemlji koja treba testirati perad na određena oboljenja, a to testiranje je uvjet za izvoz pilećeg mesa i jaja iz BiH u Evropsku uniju.

Rok koji nam je dat da nađemo rješenje istekao je danas. Trajno rješenje nismo našli, ali jesmo privremeno: testiranja će raditi evropska laboratorija u Veneciji.

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, saopćio je danas da izvoz mesa peradi, proizvoda od mesa peradi i jaja za preradu iz BiH u Evropsku uniju nije obustavljen niti ugrožen.

Naveo je da su sarađivali sa Delegacijom EU-a u BiH, Evropskom komisijom i nadležnom evropskom laboratorijom u Veneciji, te došli do ad hoc rješenja. Dodao je da će u narednom periodu raditi na sistemskom rješenju pitanja referentnih laboratorija. Odgovornost za problem prebacio je na prethodnu strukturu Ministarstva na čijem je čelu.

Od ministra smo zatražili određena pojašnjenja, ali nam još nije odgovorio.

No prema informacijama koje smo dobili, 31. mart je bio rok da nađemo rješenje, ali je to “prolongirano” na neodređeno vrijeme s obzirom na to da će laboratorija u Veneciji vršiti testiranja koja su neophodna dok mi ne riješimo problem svoje referentne laboratorije.

Mirko Šarović, zastupnik SDS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i bivši ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, jučer je na sjednici ovog doma postavio i pitanje izvoza piletine u EU.

On nam je danas kazao da je šteta što smo dovedeni u situaciju da pod upitnikom bude jedan veliki uspjeh kao što je osiguranje izvoza pilećeg mesa i jaja u EU.

– Polovinom 2019. godine napravili smo uspjeh i bili u obavezi svake godine izvršiti i dostaviti izvještaj o testiranju na bolesti peradi, prije svega na određene influence i Newcastle oboljenje. To treba da rade akreditovane laboratorije i da bude u kontinuitetu. Ali očito nismo odgovorili zadatku. Rok je već jednom bio prolongiran. Koliko znam, BiH ne može da iskoordinira i donese odgovarajuće kredibilne odluke o laboratorijama koje zadovoljavaju kriterije i sve je zapelo oko toga ko će da plati 50.000 KM. Možda će rješenje biti da to uradi neka laboratorija sa teritorije EU-a, što je opet jedna katastrofa – stava je Šarović.

Ministra Košarca smo, između ostalog, pitali ko će platiti laboratoriju u Veneciji.

IZVORFaktor.ba
Prethodni članakHoda na rukama i nikad ne odustaje, volio bi da je bliže ljekaru
Sljedeći članakPortret Sulejmana Veličanstvenog prodat na aukciji za 481.320 dolara