Bh. navijači traže gdje će klanjati bajram-namaz u Litvaniji

Bh. navijači traže gdje će klanjati bajram-namaz u Litvaniji

bh“Kada ga Džeko zabije, to je mali Bajram”, rekao je nekadašnji reisu-l-ulema IZBiH Mustafa ef. Cerić. Igrom sudbine, “Dijamant” će 15. oktobra imati priliku postići pogodak upravo za Bajram.

Naime, fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine će prvog dana Kurban-bajrama, u Kaunasu igrati odlučujući susret za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu protiv Litvanije. Kontaktirali smo i s Elmirom Pilavom iz Nogometnog saveza BiH, koji je rekao da će biti na usluzi igračima koji budu željeli klanjati bajram-namaz. “Još nemamo spisak igrača na koje će selektor Safet Sušić računati u Litvaniji, tek kada on bude zvaničan, kontaktirat ćemo fudbalere i dogovoriti se. Naravno da neće biti nikakvih problema za one koji budu željeli klanjati tog jutra”, kazao je Pilav. Svjetska javnost odavno se divi brojnosti naših navijača koji prate reprezentaciju gdje god igrali, dive se njihovoj privrženosti, lojalnosti, ljubavi, a 15. oktobra će vjerovatno u čudu gledati kako nekoliko hiljada navijača odjevenih u dresove voljene države obavlja vjerski obred, bajram-namaz.

Litvanija je većinska katolička država (72 posto), pravoslavaca je tri posto, dok ostatak otpada na druge, od kojih je i oko 3.000 muslimana (Tatara). Stoga ne iznenađuje činjenica da u Kaunasu postoji samo jedna džamija, dok se u Viljnusu nalazi nekoliko mesdžida. Zbog toga, “Dnevni avaz” je istražio kakve će mogućnosti za obavljanje vjerskog obreda imati hiljade naših navijača u Kaunasu. Odgovorni iz Ureda za bošnjačku dijasporu obećali su uraditi sve što budu mogli kako bi organizirali klanjanje namaza u nekoj sportskoj dvorani koju planiraju zakupiti.

Idriz ef. Karaman, glavni imam za Švedsku, dao je čvrsto obećanje da će u narednim danima uraditi sve kako bi organizirao klanjanje bajram-namaza u Litvaniji. On će stupiti u kontakt sa ambasadama Litvanije i BiH u Švedskoj i razgovarati o tom pitanju – rečeno je u ovom uredu. Muamer Lutvić iz agencije “Centrotours” i Samer Rešidat iz agencije “Sol Azur & Buena Vista”, preko kojih će brojni navijači krenuti put Litvanije, kažu da je mnogo zainteresiranih već pitalo hoće li će im išta organizirati u sklopu aranžmana .
 
Obojica su kazali da će sve koji to budu željeli autobusima besplatno prevesti do džamije u Kaunasu ili nekoliko mesdžida u Viljnusu. Kada su dobili saopćenje da postoji ideja da se iznajmi dvorana, obećali su potporu. “To bi bilo najbolje rješenje, ali to ne možemo mi raditi, već zajednice koje se bave tim poslom. Ukoliko uspiju osigurati dvoranu, spremni smo sarađivati i vrlo rado ćemo sve putnike odvesti gdje treba. To bi, svakako, bila najbolja opcija jer bi bio prisutan imam koji poznaje naš jezik”, kazao je Lutvić.
(goBIH.ba/Sport.ba)

 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica