Bh. nogometaš Sandi Šahman koji igra u Shanghaiju: Stanje u Kini je još haotično, sve je kao u SF filmovima

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Koronavirus i dalje hara svijetom. Ova opasna bolest napravila je brojne probleme širom svijeta. Avio kompanije obustavljaju letove prema Kini, otkazuju se brojna sportska takmičenja, a to su samo neke od brojnih posljedica koronavirusa.

Kako je otkazana većina takmičenja, i strani sportisti koji igraju u ovoj zemlji su glavom bez obzira krenuli svojim kućama širom svijeta. Među njima je i Sandi Šahman, bosanskohercegovački nogometaš, koji nastupa za niželigaša Shanghai FA.

Nogometaš bh. porijekla, koji je rođen u Hamburgu, početkom februara je spakovao kofere i preko Rusije i Njemačke stigao u BiH, gdje je nekoliko dana proveo u Sarajevu i Varešu gdje mu se nalazi porodična kuća.

‘Stanje u Kini je još uvijek haotično. Tako mi javljaju saigrači iz kluba. Ja sam samo nekoliko dana bio kada je zavladala panika i brzo se vratio u Europu. Sve u Kini liči na scene iz SF filmova kada se pojavi smrtonosni virus. Najmnogoljudniji gradovi, uključujući i Shanghai su pretvoreni u velike karantine i okovani strahom od smrtonosnog virusa koji je dosad odnio više od 1 873 života, dok je zaraženo više od 73.000 osoba širom svijeta. Nažalost, broj smrtnih slučajeva iz dana u dan raste. Sa posebnom pažnjom pratim sva dešavanja u Kini. Iz kluba su mi javili da ne planiram povratak prije početka marta, ali, prema svemu sudeći, proći će još dosta vremena do mog povratka u Shanghai i nastavka sportskih takmičenja u Kini’ – kaže Sandi Šahman.

Od pojavljivanja koronavirusa u vozilima javnog prevoza se puštaju videi o pravilnom korištenju maski koje je napravio Centar za kontrolu bolesti i prevenciju Kine.

‘Sva javna mjesta su zatvorena i teško je pronaći mjesta za noćni provod, zabavu ili rekreaciju. Svi su u kućama i stanovima i u rijetkim trenucima kada napuštaju domove obavezno svi nose posebne maske. Čim sam došao u Njemačku obavio sam sva potrebna testiranja u bolnici u Hamnurgu’ – nastavlja Šahman.

Neplaniranu pauzu u prvenstvu ovaj nogometaš je iskoristio za dolazak u Bosnu i Hercegovinu.

‘U Sarajevu imam dosta prijatelja, a u Busovači sam obišao rodbinu. Puno sam poželio nanu Seniju. Ona je bila zabrinuta kada se pojavio koronavirus i jedva je čekala da odem iz Kine i dođem u Evropu. Po dolasku u BiH, najviše sam se obradovao naninoj kuhinji. Poželio sam bosansku hranu. U Kini mi je u početku bilo teško zbog hrane. Oni jedu sve životinje. Navodno se i koronavirus počeo širiti od šišmiša, ali to nije dokazano. U Shanghaiju i cijeloj Kini imaju posebni marketi gdje se prodaju takve životinje. Ljudi u Kini jedu šišmiše i prave supe od njih. Nikada to ne bih probao. Zašto jesti šišmiše pored piletine, teletine, puretine… Stvarno mi to nema smisla’ – kaže Šahman.