BH novinari: Novinari sve izloženiji napadima, potrebna efikasnija zaštita

Upravni odbor Udruženja BH novinari danas je predstavio amandmane na krivične zakone BiH, Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH, kojim traže efikasniju pravosudnu zaštitu novinara i drugih medijskih profesionalaca, izloženih različitim vrstama napada, prijetnji, pritisaka i drugih oblika ugrožavanja sigurnosti.

BH novinari u cjelini, uključujući i inicijativu Kluba novinara Banja Luka, od 2015. godine zagovaraju mnogo profesionalniji i posvećeniji rad pravosudnih institucija i policije u otkrivanju počinilaca krivičnih djela prema novinarima i zaštiti njihove sigurnosti u skladu sa standardima EU, Vijeća Evrope i OSCE-a.

Na žalost, još nema konketnih pomaka niti unapređenja u oblasi zaštite i sigurnosti novinara, kao ni poboljšanja legistlative koja se odnosi na krivična djela, rečeno je danas na pres-konferenciji Udruženja BH novinari. 

U saradnji s pravnim ekspertima Udruženje BH novinari je pripremilo set amandmana za izmjenu krivičnog zakonodavstva na svim nivoima vlasti u BiH.

O sadržaju amandama i aktivnosti BH novinara u toj oblasti na pres-konferenciji su govorili predsjednik Udruženja BHN Marko Divković  i  članovi Upravnog odbora Siniša Vukelić i Faruk Kajtaz.

Divković je kazao da je Upravni odbor danas iskristalizirao nekoliko prijeloga koje će proslijediti zakonodavnim tijelima na sva četiri nivoa – BiH, oba entiteta i  Brčko distrikta BiH.

„Prijedlozi idu ka tome da se u zakonodavstva uvede posebna zaštita novinara kada obavljaju  svoju profesiju i način kako da se to tretira. U svim prijedlozima amandmana koji će ići paralamentarcima na svim novima vlasti stoji da se prijetnje i napadi na novinare gone po službenoj dužnosti,  a ne da se čeka nečiji prijedlog i nečija prijava“, kazao je Divković.  

Član UO BHN i predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić rekao je da “novinari ne traže da budu službene osobe već traže da se napad na njih tretira kao napad na službenu osobu”.

„U slučaju bilo kojeg fizičkog nasilja, pritisaka, ucjene, prijetnje oružjem ili kojim drugim sredstvima da se to tretira po službenoj dužnosti, da to nadležni organi gone, istražuju i na kraju procesuiraju kao napad na službenu osobu. Time bi novinari dobili bolju zaštitu, takvi slučajevi bi se brže procesuirali i zaprijećene su mnogo veće kazne nego što je dosad bio slučaj. Novinari ovim ne dobivaju privilegovan položaj, već samo traže bolju zaštitu i ono što im je ustavom zagarantovano, a to je sloboda javne riječi i novinarskih prava u ovoj zemlji“, kazao je Vukelić.

Naglašava da je veliki broj novinara  napadnut, te da još nije završen slučaj napada na Vladimira Kovačevića, “nije otkriven drugi napadač, ne znaju se motiv ni nalogodavac tog strašnog zločina pokušaja ubistva”. 

„Imamo  brojne druge slučajeve u kojim su novinari izloženi strahovitim pritiscima, rade u nehumanim uslovima  za male  plate i ostale stvari koji ovu profesiju dodatno otežavaju. Pozivamo i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika  da ispuni svoje javno obećanje da će to pokrenuti i u RS i na nivou BiH“, kazao je Vukelić.

Fena

Prethodni članakEmir Spahić debitirao za novi klub
Sljedeći članakPet mogućih razloga zbog kojih imate akne