Portal 072info

“BH novinari” osuđuju neprofesionalno ophođenje prema novinarima i medijima

Upravni odbor (UO) ‘BH novinara’ najoštrije osuđuje “bahato, primitivno i neprofesionalno ophođenje čelnih ljudi Tužiteljstva BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine prema novinarima i medijima, koji su pratili pres-konferencije i izvještavali o događajima povezanim s navodnim prisluškivanjem Gordane Tadić, v.d. glavne tužiteljice BiH i Ružice Jukić, potpredsjednice VSTV-a”.

– Nedopustivo je da se javni istupi i institucionalni sastanci najodgovornijih osoba u Tužiteljstvu BiH i VSTV koriste za etiketiranje novinara Oslobođenja, portala Žurnal.info i BN TV, da se javno pravi zlonamjerna analiza njihovih medijskih sadržaja, krši pravo na privatnost ili da se cijela novinarska zajednica pokušava uvući u pravosudni rat i manipuliranje informacijama i dokumentima, jedne, ili druge strane u ovom sukobu – navodi UO BH novinara u saopćenju za javnost.

Nadalje, Upravni odbor BH novinara zahtijeva od Tužiteljstva BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i Ministarstva sigurnosti BiH da komunikaciju s novinarima i medijima svedu u okvire profesionalnih pravila, pristojnosti i uljudnosti, uvažavajući potrebe medija i pravo građana da budu informirani o pitanjima od značaja za sigurnost građana, zakonito postupanje pravosuđa i funkcioniranje pravne države u cjelini.

– U ovom se trenutku samo protiv novinara Josipa Šimića vodi istraga zbog sumnji da je krivotvorio službena dokumenta i prekršio Krivični zakon Federacije BiH – navodi se.

U vezi s tim, UO BH novinara očekuje transparentan rad i zakonito postupanje pravosudnih institucija Kantona Sarajevo prema osumnjičenom Šimiću, kao i otvorenu, profesionanlnu i blagovremenu komunikaciju sa svim drugim novinarima i medijima u BiH, ne samo pravosuđa Kantona Sarajevo, nego i svih drugih pravosudnih institucija, sigurnosnih organa i agencija u BiH.

Istovremno, UO BH novinara poziva novinare i medije u BiH na oprez i poštivanje profesionalnih standarda prilikom plasiranja informacija i dokumenata dobijenih putem „neimenovanih izvora“.

– Profesionalna etika i dodatna provjera informacija, posebno onih vezanih za aktuelnu pravosudno – sigurnosnu aferu i političke sukobe, najbolja su brana manipulacijama, te jedini način očuvanja vjerodostojnosti i ugleda medija pred građanima BiH – navodi se u saopćenju.

Fokus.ba

Podijelite članak