1 18
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 8, 2021 @ 19:10
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju uvredljive i vulgarne SMS poruke koje je novinarki portala Direkt Jeleni Denda – Borjan uputio Ljubo Vuković, jedan od izvršnih direktora Hidroelektrana na Trebišnjici i odbornik SNSD-a u bilećkoj Skupštini.

NER FIT

Nije prvi put da vrijeđa novinare

Kako je objavila redakcija Direkta, njihovoj novinarki je 4. novembra sa Vukovićevog broja telefona upućeno nekoliko poruka uvredljivog i uznemirujućeg sadržaja. Slučaj su prijavili Policijskoj upravi Trebinje.

Ovo nije prvi put da Vuković verbalno napada i vrijeđa novinare koji pišu o njegovom radu. Sličan incident dogodio se i u januaru ove godine, kada se ovaj SNSD-ov odbornik također agresivno „obrušio“ na novinarku koja mu je postavila pitanje o plaćanju njegovog mobilnog telefona iz opštinskog budžeta.

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima izražavaju zabrinutost zbog sve većih pritisaka koje već mjesecima trpe novinari, urednici i vlasnici medija u Trebinju, ali i cijeloj Republici Srpskoj, čije izvještavanje ne odgovara aktuelnim vlastima u tom entitetu. Pored verbalnih napada, uvreda i prijetnji, brojni novinari i novinarke svakodnevno su izloženi diskriminaciji i ignorantskom tretmanu predstavnika pojedinih javnih institucija, koji ne odgovaraju na njihove zahtjeve za pristup informacijama od javnog interesa i zabranjuju im da postavljaju pitanja na press konferencijama.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Čak 75% napada od strane političara

Upravni odbor BH novinara poziva predstavnike vlasti u Republici Srpskoj, javne zvaničnike i direktore javnih preduzeća i ustanova na profesionalnu komunikaciju sa novinarima, osiguravanje jednakog i nediskriminatornog pristupa javnim događajima i informacijama za sve medije i novinare koji izvještavaju iz Trebinja i drugih gradova, kao i uvažavanje zahtjeva medija za dobijanje izjava, komentara i drugih reakcija na odluke i događaje od javnog značaja. Obaveza političara, skupštinskih zastupnika i svih javnih funkcionera je da svoj rad učine maksimalno transparentnim za sve građane i medije, a ne da vrše selekciju medija i novinara na „podobne“ i „nepodobne“ ili one koji su naklonjeni vlasti, odnosno opoziciji.

Podsjećamo da je u posljednje tri godine više od 40% novinara/ki u BiH bilo izloženo napadima ili prijetnjama, a čak 75% njih je to doživjelo od nekog političara ili nosioca javnih funkcija!

Sramotno je da politički zvaničnici u BiH nikada nisu odgovarali za javne napade na medije, kojima konstantno potiču atmosferu nesigurnosti i straha među novinarima i ugrožavaju medijske slobode. Takva praksa nekažnjavanja mora se konačno zaustaviti, a svim novinarima i medijima omogućiti da svoj posao rade u slobodnom i sigurnom ambijentu.

LIDER