Bh. piloti dvije godine nisu uradili psiho-testove!

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Piloti i psiholozi u svijetu upozoravaju da nema sigurnog načina da se spriječe incidenti kao što je slučaj mladog njemačkog kopilota Andreasa Lubitza koji je namjerno oborio avion.

Kažu da psihološki testovi posade aviona “rijetko imaju vrijednost” i nisu pouzdani u predviđanju mentalnih poremećaja.

Redovni ljekarski pregledi obaveza su pilota BH Airlinesa. Pravila su ranije bila strožija – jednom godišnje do 40. godine života.

“Sada je to promijenjeno pa je promijenjena ta granica. Od početka karijere do 60 godine jednom godišnje. A od 60 do 65 svakih 6 mjeseci”, kaže pilot Amir Baralić.

Psihološka testiranja su rjeđa i nisu obavezna. Vrše ih, kao i fizičke preglede, samo licencirani ljekari i ustanove.

“Direkcija za civilno vazdugoplovstvo izdaje posebna ovlaštenja vazduhoplovnim medicinskim centrima koji su ovlašteni za pregledanje vazduhoplovnog osoblja. Također, direkcija licencira i ovlaštene ljekare koji se bave pregledom letačkog osoblja”, ističe Aleksandar Lalović iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvo.

Psiholog Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika u saobraćaju, Olja Ljiljak-Kapidžić kaže za N1 da je posljednji put u ovoj ustanovi pilot na psihološkom testiranju bio prije dvije godine. Kaže, najvažnije su ona prije samog izdavanje licence.

bh-index.com