Portal 072info

Bh. plate u zlatnoj sredini

Plate zaposlenih u policiji, zdravstvu i prosvjeti u RS i FBiH učvrstile su se u zlatnoj sredini kada ih poredimo s primanja njihovih kolega u državama u okruženju.

 

Pokazala je to analiza “Nezavisnih”, tokom koje smo, na osnovu podataka iz sindikata, poredili primanja ovih kategorija radnika u RS, FBiH, Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj.

Generalno gledano, ljudi u plavom, te oni koji prenose znanje na mlađe naraštaje, imaju niže lične dohotke od zaposlenih u bijelim mantilima.

Kada je konkretno riječ o RS, policijski službenik zarađuje oko 800 maraka, plus 0,5 odsto na svaku navršenu godinu radnog staža, dok policajac MUP-a FBiH mjesečno dobija 1.050 maraka.

“Podaci iz okruženja govore da su pripadnici Policije RS, iako ona spada u najuspješnije policijske agencije, spadaju u najmanje plaćene pripadnike ovih službi”, ističe Anica Jondić, predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS.

Prosječna neto plata zaposlenih u obrazovanju u RS iznosi 855 maraka, a u FBiH je ona manja za oko 30 KM. Ipak, sindikalci u RS nisu zadovoljni.

“U plate su ugrađeni topli obrok i regres, što znači da je plata prosvjetnog radnika za oko 230 maraka manja”, kaže Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS.

Sa druge strane, iz Ministarstva prosvjete i kulture RS poručuju da djeluju u okviru budžeta kojim kao resor raspolažu, a koji je uslovljen opštom ekonomsko-socijalnom situacijom u našoj zemlji.

Nisu sindikalci zadovoljni ni platom zaposlenih u zdravstvu RS, jer, kako ističu, ona može da zadovolji tek oko 56 odsto sindikalne potrošačke korpe.

“Prosječna plata zaposlenih u zdravstvu u RS iznosi oko 1.058 maraka, čime ne možemo biti zadovoljni. Osim toga, problem je i neredovnost plata, kao i kašnjenje u uplati poreza i doprinosa”, stav je Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS poručuju da je prije svega potrebno sprovesti racionalizaciju i stabilizaciju poslovanja zdravstvenih ustanova, nakon čega bi se moglo razgovarati i o platama.

PLATE (u eurima)

Neto prosjek svih zaposlenih

Srbija – 346

RS – 423

FBiH – 424

Crna Gora – 478

Hrvatska – 721

POLICIJA (u eurima)

Srbija – 380

RS – 410

Crna Gora – 420

FBiH – 538

Hrvatska – 660

PROSVJETA (u eurima)

Srbija – 325

FBiH – 423

RS – 438

Crna Gora – 460

Hrvatska – 750

ZDRAVSTVO (u eurima)

Srbija – 471

Crna Gora – 497

FBiH – 538

RS – 543

Hrvatska – 882.

Podijelite članak