Bh. pošta izdala poštansku markicu ”Obnova sarajevske Vijećnice”

Podijelite vijest

Povodom obnove i svečanog otvaranja gradske Vijećnice, najveće i najreprezentativnije građevine Sarajeva iz austrougarskog perioda, koja je zapaljena i uništena prije 22 godine, Javno preduzeće BH Pošta danas je izdalo redovnu poštansku marku pod nazivom “Obnova sarajevske Vijećnice”.

Poštanska marka “Obnova sarajevske Vijećnice” štampana je u tiražu od 60.000 primjeraka, a nominalna vrijednost marke je 1,70 KM. Autor ove poštanske marke je Abdulah Branković, dugogodišnji zaposlenik i dizajner BH Pošte.

Na ovaj način BH Pošta, kompanija sa dugom tradicijom i prepoznatljivim osjećajem koji njeguje kroz svoja filatelistička izdanja s ciljem očuvanja kulturnih i historijskih spomenika naše države, dala je podršku manifestaciji otvaranja obnovljene Vijećnice, kaže se u saopćenju JP BH Pošta.

Izdavanje poštanske marke “Obnova sarajevske Vijećnice”, kao i otvaranje obnovljene Vijećnice, upriličeni su na dan (9. maj) koji se u svijetu obilježava kao Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, što također nosi svojevrsnu simboliku.

Naime, Vijećnica je simbol stradanja građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine u periodu od 1992. – 1995. godine, ali je i simbol borbe, opstanka i multikulturalnosti našeg grada i države te je njena obnova iz tih razloga još značajnija.

BH Pošta je i u ranijim filatelističkim izdanjima objavila nekoliko poštanskih maraka s motivima Vijećnice, ali je ova posljednja poštanska marka, posvećena Vijećnici i njenoj ljepoti, posebno važna za našu kompaniju, saopćeno je iz JP BH Pošta d.o.o Sarajevo.

Fena