BH PROIZVODI IDU ‘KO HALVA’: Skandinavci ludi za pitama, somunima, kafom, keksom…

Podijelite vijest

burek

Uspješna priča Zlatana Golalića počinje još 1987. godine u Bosni i Hercegovini, sa prvim porodičnim biznisom koji pokreće u Banjoj Luci, koji se sredinom 1990-ih prebacuje u Švedsku. Danas je na čelu Plivit Tradea AB, koji je najveći distributer prehrambenih proizvoda u regiji.

Golalić je nedavno dobio i nagradu za najuspješnijeg poduzetnika u regionalnom takmičenju „EY Entrepreneur Of The Year“, a u intervjuu za Poslovne novine ističe da je tržište Skandinavije otvoreno za nove bh. proizvode.

Kako navodi, danas je Plivit Trade AB najveći distributer prehrambenih proizvoda iz regiona, ne samo u Skandinaviji, već i u cijeloj EU. Tržište i potrošači u Skandinaviji su otvoreni za nove proizvode i rado će probati nešto novo, naravno, pod pretpostavkom da su proizvodi u svakom pogledu pripremljeni za navike i potrebe potrošača. Gotovo svi proizvodi iz portfelja ove kompanije, a danas ih je više od 1.000, u potpunosti su pripremljeni za skandinavsko tržište, bilo da je riječ o načinu i veličini pakiranja, ali i u svakom drugom pogledu.

Iz BiH nude tržištu Skandinavije ono najbolje, ističe Golalić, a to su, kako navodi, proizvodi Klasa, Vispaka, Jamija, Sarajevskog Kiseljaka, Natura proizvode iz Balatuna kod Bijeljine, Mire iz Prijedora, Vinarije Vukoje, Vinarije Čitluk, Sarajevske pivare, Banjalučke pivare…

Za Natura proizvode iz Balatuna kod Bijeljine, Vispakovu kafu, Klasove somune i brašno, pite koje pravi Jami, keksove koji proizvodi Sara , “sarajevski kiseljak”, kaže da su najtraženiji proizvodi.

– Dio tradicionalnih BH proizvoda animalnog porijekla, prije svega mesni i mliječni proizvodi, zbog nemogućnosti izvoza iz BiH u EU, proizvodimo pod vlastitim robnim markama širom EU, od Austrije, preko Grčke i Danske. Ovi su proizvodi i najbolje prihvaćeni od domicilnih potrošača u Skandinaviji – kaže direktor Plivit Tradea AB.

On ističe da su u 2013. godini na tržište Skandinavije plasirali više od 100 šlepera robe iz BiH.

– Sve pretpostavke idu u našu korist i očekujemo daljnji rast prodaje i uvoza iz BiH u 2014. godini. BiH ima dosta kvalitetnih proizvoda za ponuditi tržištu EU – dodao je Golalić.

Naglašava da je nužna daljnja prilagodba zahtjevima tržišta, jer tržište se neće prilagoditi proizvodu, već obrnuto, proizvod se treba prilagoditi tržištu. Uz puno veće ulaganje u proizvod i istraživanje tržišta, uz marketinšku podršku proizvodima, uz educiranje uposlenika u svim segmentima, može se učiniti puno više na tržištu EU, te proizvodi mogu postati konkurentniji i zanimljiviji u EU.

– Ne smijemo živjeti u izolaciji i uvjerenju da samo mi imamo određene proizvode i da ih drugi ne mogu ponuditi tržištu – kaže za Poslovne novine Golalić.

Isitče da u 2014. planiraju proširiti asortiman proizvoda iz BiH, prije svega u segmentu prerađevina voća i povrća iz vlastitog pogona njihove grupacije Adriatic Group.

Pored toga, imaju namjeru tržištu ponuditi svježe voće i povrće iz BiH.

Mišljenja je da daleko najveće šanse u BiH imamo ulažući u primarnu proizvodnju i da tržištu upravo u tom segmentu možemo dosta ponuditi. Imamo izvrsne preduvjete za obimnu i uspješnu proizvodnju voća i povrća, i u tom segmentu bi se država i svi ostali nivoi vlasti trebali puno više uključiti i osigurati bar najnužnije preduvjete za masovniju proizvodnju.

Fena