Portal 072info

Bh. radnici u Norveškoj pola plate morali uplaćivati na račun tuzlanske firme, vlasnik ne vidi problem

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!
Direktorica norveške kompanije “Statnett” Elisabeth Vike Vardheim kazala je da su takvi uslovi rada potpuno neprihvatljivi u Norveškoj, dodavši da je za to odgovorna njihova partnerska firma iz Tuzle, koja je poslala radnike, i da će morati ispraviti grešku.

Kompanija “Statnett” je polovinom augusta obaviještena o uslovima rada 22 bh. radnika na elektrani Vestre Koridor u Rogalandu. Zaposleni su radili za kanadsku kompaniju “Valard Construction”, koja je imala ugovor sa kompanijom “Statnett”. Međutim, radnike je izvorno zaposlila bh. kompanija, piše norveški NRK.

U ugovorima između radnika i poslodavca “Umel – dalekovodmontaža d.o.o. Tuzla” stoji da zaposleni moraju polovinu svoje plate uplatiti na devizni račun firme u Bosni i Hercegovini.

U ugovoru se također navodi da poslodavac radnicima može oduzeti radničke stanove ukoliko se ne pridržavaju ugovora i da ne mogu napuštati radno mjesto u Norveškoj bez dozvole kompanije.

Foto: Stanett

Foto: Stanett

Elisabeth Vike Vardheim je rekla da su preduzetnici od sada odgovorni za poštivanje radničkih prava, a da će “Statnett” pomoći u praćenju i zaštiti tih prava.

Kanadska kompanija “Valard Constructions” uputila je svog direktora za evropske operacije Johna Carrolla u Norvešku. U razgovoru za norveški NRK on je negirao da su za to znali ranije, pripisujući odgovornost za navedenu situaciju kompaniji u Tuzli.

“Obratili smo se kompaniji u Bosni i Hercegovini i tražili objašnjenje. Primijetili smo da su njihovi ugovori u suprotnosti sa ugovorima iz naše kompanije”, kazao je Caroll.

Direktor bh. firme “Umel – dalekovodmontaža d.o.o. Tuzla” Nedžad Aščerić kazao je za Klix.ba da njegovi radnici uplaćuju dio plate za staž, koji im se evidentira u Bosni i Hercegovini.

“Oni su privremeno otišli u Norvešku da rade, a gore dobijaju oko 3.000 KM. Plaćeni su im porezi, plaćeni im doprinosi, staž, zdravstveno za porodicu… Oni moraju odvajati dio za preduzeće u koje se kasnije vraćaju. Norvežani to ne mogu da shvate”, kazao je Aščerić za Klix.ba.

Dodao je da radnike sada faktički mora da otpusti, a da su im Norvežani sa cijelom situacijom samo otežali.

“Radnici nisu htjeli da ih otpustim, s obzirom na to da su u Norveškoj samo nekoliko mjeseci. Kad se vrate ovdje neće imati posla… Oni će sad dobijati čitavu platu otkako se ovo desilo, ali onda će se morati brinuti o svojoj porodici, socijalnom, zdravstvenom, penzionom… To će odozgo morati plaćati. A ja ne mogu to da radim ako dobijaju čitavu platu”, rekao nam je Aščerić, dodavši da će se to najvjerovatnije tako završiti.

Istakao je da oni nisu agencija koja šalje ljude, a da ih je Valant pozvao da pripomognu u određenom projektu.

“Ne vidim razlog zašto se partner tu umiješao. Radnici će u novembru imati pauzu, a ko će im onda davati platu!? Norvežani im neće ništa osigurati. Sad će im polarna noć, niske temperature, vjetrovi… A ko će ih za to vrijeme osigurati?!”, zaključio je Nedžad Aščerić.

Klix.ba

Podijelite članak