gacko panorama februar2019 centar za zviotnu sredinu1
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 9, 2021 @ 8:10
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Jedna od najrazvijenijih općina u RS sa razvijenom privredom i industrijom je opština Gacko čiji je godišnji budžet oko 14 miliona maraka. To znači da je jedan od najvećih budžeta po glavi stanovnika u BiH.

NER FIT

Glavni nosilac privrednog razvoja je Rudnik i Termoelektrana Gacko. Zapošljava skoro 2000 radnika i proizvodi trećinu ukupne električne energije u entitetu. Novinarka N1 Đenana Kaminic Puce bila je u u Gacku i provjerila kako se tamo živi ali i gleda na najave o mogućem zatvaranju termoelektrane.

Po kiši, snijegu ili vrelim ljetnim danima, Desanka svoje radno vrijeme provodi čisteći ulice Gacka. Iako je pokisla i promrzla, nije joj teško raditi, kaže zahvalna je što joj je data prilika da zaradi.

“Ja imam volju, ništa mi nije teško”, kazala je Desanka za N1.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Za razliku od Desanke koja ne bira šta će raditi, oči nezaposlenih Gačana uglavnom su uprte u Termoelektranu, čiji su godišnji prihodi oko 110 miliona KM. Iako bilježi minuse u poslovanju i dalje zapošljava oko 2000 ljudi, no problem u zapošljavanju predstavlja stranačka iskaznica, priča nam dugogodišnja novinarka iz Gacka.

“Najvažnije je biti u stranci i sama termoelektrana je stavljena u službu stranke, a sada i sama opština i to je jedino važno. Vi ako ste u stranci nije bitno da li ste kupili diplomu, da li imate konkretna znanja to sve ustukne pred interesima koalicionog sporazuma”, ističe Milanka Babić Kovačević, novinarka.

S obzirom na to da je ova Termoelektrana privredni pokretač ovog kraja, glavni izvor zarade, razvoja i prosperiteta, na moguće gašenje Gačani i ne pomišljaju. To bi kažu značilo socijalni kolaps i dosad neviđenu krizu. A Gacko je tvrdi Milanka propustilo šansu da energetska tranzicija bude manje bolna.

“Ona ovdje ne može da bude bezbolna iz prostog razloga jer oko 2000 ljudi sada radi na Termoelektrani što je i za nju veliki balast. Da ne pričamo o efektima loše atmosfere, jednog nerada, prosto lošeg vođenja preduzeća, dakle izgubili smo tu šansu nije iskorištena”, dodaje Babić kovačević.

Radnici Termoelektrane, među kojima je više od dvadeset godina i Miro Mitrić, uglavnom smatraju da do gašenja neće doći. Priča je to kažu koja se oduvijek provlačila, ali se nikada nije sprovodila u djelo.

“To se govori otkako sam se ja rodio. Nema od tog ništa. A i da dođe do tog živilo bi se opet nekako kao što se živjelo i prije termoelektrane”, kazao je Miro Mitrić, uposlenik TE Gacko.

Njeno postojanje općini donosi finansijski dobitak, no u ekološkom smislu ogroman gubitak o kojem Gačani rijetko govore. Na pozive N1 oglušili su se i direktor Termoelektrane kao i načelnik Općine. No ono što je poznato jeste da je zagađenje njihova svakodnevnica.

Danas je ova Termoelektrana jedan od najvećih evropskih zagađivača.

Štetne čestice koje emituje utiču ne samo na zdravlje stanovništva u Gacku, već i u cijeloj Evropi. No o svim opasnostima rada ove termoelektrane još se ne zna, jer adekvatna analiza i istraživanje nikada nisu urađeni.

LIDER