Bh. sirevi jest će se u Singapuru i UAE

Screenshot 12 111

U Singapur je otišla probna pošiljka sireva, a ovih dana očekujemo povratnu informaciju, kaže Vukoje

Mljekara Pađeni iz Bileće konstantno povećava proizvodnju, širi proizvodni asortiman i osvaja nova tržišta. Nedavno je, kako je za Oslobođenje potvrdio direktor mljekare Pađeni Nenad Vukoje, probni kontingent sira ove mljekare izvezen i na tržište Singapura.

Certifikati

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u saradnji sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH, prethodno je izdalo certifikate potrebne za izvoz sira mljekare Pađeni na singapursko tržište.
– Pošiljka je stigla u Singapur i narednih dana očekujemo povratnu informaciju da vidimo da li su kupci zainteresovani za naš sir, kao i kolike bi mogle biti naredne pošiljke. U probnom kontingentu su se nalazili naši tvrdi i polutvrdi sirevi, kazao je Vukoje, dodajući kako će, ukoliko sve bude uredu, prva naredna pošiljka za Singapur krenuti u februaru.
Kako je nedavno rekao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, plasman domaćih proizvoda na nova tržišta bio je tema nedavnog sastanka sa ambasadorom Malezije u BiH. Košarac je istakao da se uskoro očekuje finalizacija odgovora na upitnik za izvoz i dolazak malezijskih inspektora u BiH kako bi se pokrenuo izvoz mesa i mliječnih proizvoda i na tržište ove zemlje.
– U skladu sa razgovorom o otvaranju tržišta Malezije, pripremamo potrebnu dokumentaciju za izvoz i na ovo tržište. Osim toga, planiramo probnu pošiljku i za Ujedinjene Arapske Emirate. Proširili smo i tržišta u Njemačkoj, Austriji, a u planu imamo i izvoz u Sloveniju, na Kosovo, istakao je Vukoje.

Bilećka mljekara Pađeni u ovoj godini na tržište će plasirati oko 20 novih proizvoda

Veća proizvodnja

Ukoliko uspiju da obezbijede izvoz na sva ova tržišta, u mljekari Pađeni očekuju značajno povećanje proizvodnje u narednoj godini, a samim tim i nova upošljavanja.
– Mi smo već prošle godine krenuli sa širenjem proizvodnog asortimana, te ćemo u ovoj godini na tržište plasirati 20-ak novih proizvoda, poručio je Vukoje.

Oslobođenje

Prethodni članakZašto beba prestaje da plače kada je nosite?
Sljedeći članakGodina 2020. najtoplija u Evropi u historiji mjerenja