Portal 072info

Bh. šljiva tražena na tržištu EU i Ruske Federacije

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Drugog dana 45. međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu održana je prezentacija o temi “BiH šljiva-Evropski kvalitet-Evropski brend“, u organizaciji Marketinške asocijacije „BiH šljive“.

Kako je istaknuto, bosanskohercegovačka šljiva je jedna od najpoznatijih brendova i tražena je na tržištu Evropske unije i Ruske Federacije, saopćeno je iz Službe za informisanje Sajma šljive.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Da bi se kvalitetno izašlo na tržište, nekoliko izvoznika i privrednih subjekata odlučilo se na udruživanje u Marketinšku asocijaciju “BiH šljive“. Incijativa je pokrenuta u decembru 2016., a Agencija je osnovana u novembru naredne godine i registrovana je u sklopu kantonalne Privredne komore Tuzlanskog kantona.

Ubrzo je pokrenut projekt uspostave identiteta bh. šljive u sklopu kojeg je pokrenuta kampanja registracije brenda po evropskim standardima. Očekuje se da “plava ljepotica” postane verfikovani evropski brend.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Podpredsjednik Asocijacije Ibrahim Latifović, vlasnik „PZ Late“, ističe da je prije nekoliko godina u Brčkom govorio kako je potrebno udruživanje proizvođača, prerađivača i izvoznika bh. šljive, kako bi se zaštitili na tržištu i mogli ispoštovati narudžbe i želje kupaca.

– Sada vidimo da je to moguće. Imamo odlične proizvođače šljiva koji znaju proizvesti kvalitetan proizvod. Ova godina nam nije išla na ruku. Moramo imati veće zasade i kvalitetan proizvod, prepoznatljivu ambalažu i etiketu, što će nam omogućiti siguran plasman u tržište – rekao je Latifović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

On se posebno osvrnuo na ovogodišnji plasman šljive, rekavši da su proizvođači, izvoznici iz susjedne Srbije, uspjeli plasirati svoj proizvod bez obzira na cijenu, što kod nas nije bio slučaj.

– Na žalost, sve što radimo, radimo bez insititucija države. Ne pružaju nam niti stručnu, niti materijalnu pomoć. Mi smo u asocijaciji kao brod bez kormilara – poručio je Latifović.

U Marketinškoj asocijaciji “BiH šljive” trenutno je udruženo sedam firmi i očekuju da će se u narednom periodu broj povećati.

Fokus.ba


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6