Bh. sudije u skandalu o namještanju utakmica uoči Mundijala 2010.

Podijelite vijest

Ugledni američki list „The New York Times“ objavio je, nekoliko dana uoči Svjetskog nogometnog prvenstva, u Brazilu povjerljiv izvještaj FIFA u vezi sa istragom o mogućem namještanju utakmica pred Mundijal u Južnoafričkoj republici 2010. godine, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Detaljan izvještaj otkriva kako su uoči proteklog prvenstva namještane prijateljske utakmice, a u svrhe klađenja, dok list upozorava da to otkriva mogućnost da se, po istom sistemu, lažiraju i utakmice na Mundijalu.

Prema navodima svjedoka, u cijelu aferu je 2010. godine trebala biti uključena i neimenovana sudijska trojka iz Bosne i Hercegovine!

Namještanje je organizirano putem singapurske kompanije „Football 4U“, a koja je vršila pritisak na vršioca dužnosti predsjednika sudijske organizacije Južnoafričke republike Stiva Godara, da njima prepusti imenovanje sudija za određene prijateljske mečeve.

Inače, te kompanija je ponudila svoje usluge plaćanja sudija, njihovog smještaja i svih ostalih troškova njihovom fudbalskom savezu koji je imao finansijske probleme. No, iza svega se krio pokušaj namještanja mečeva.

Prema tom izvještaju, bh. sudijska trojka je trebala, po nalogu singapurske firme, suditi meč između SAD i Austraije 5. juna 2010. godine, ali je Godard upozorio te države na pokušaj namještanja, pa je meč koji je završen 3:1 za Amerikance na kraju sudila domaća trojka.

Navedeno je da bi bh. sudije nakon što se skandal otkrije dobile doživotnu zabranu suđenja.

List piše o još nekoliko čvrstih dokaza o namještanju pripremnih utakmica 2010. godine.

Navodi se slučaj nigerijskog sudije koji je, prema izjavama svjedoka, dan nakon utakmice Južnoafrička republika – Gvatemala došao u jednu banku i položio depozit od 100.000 dolara u kešu.

– Novac je donio u torbi – posvjedočio je jedan od njegovih kolega navodi se u izvještaju FIFA-e. Tokom utakmice taj je sudija svirao dva penala zbog igranja rukom, iako je bilo očito da prekršaja nije bilo. Suđenje je bilo ocjenjeno katastofalnim.

Zvanično, iz ove organizacije su američkom listu samo potvrdili da traje istraga o mogućem namještanju mečeva reprezentacija, prenosi NAP.