Portal 072info

Bh. šverceri droge snabdijevali cijelu Evropu!

Slovenačka policija izvela je jednu od najuspješnijih akcija posljednjih godina, zaplijenivši 875 kilograma narkotika, prilikom čega je uhapsila 28 pripadnika jedne od najvećih kriminalnih organizacija, među kojima su i tri državljanina BiH.

Oduzeto je, između ostalog, 216 kilograma hašiša, 38 kilograma kokaina, 45 kilograma heroina, 123 kilograma amfetamina te 443 kilograma kanabisa, vrijednosti između četiri i 10 miliona eura. Policija procjenjuje da je ulična vrijednost ove droge oko 20 miliona eura. Uhapšeni su, kako se procjenjuje, samo od transporta u prosjeku zarađivali između 400.000 i milion eura.

Branko Japelj, direktor Krim-policije Slovenije, izjavio je da je riječ o jednoj od najvećih međunarodnih kriminalnih organizacija koja je narkoticima snabdijevala skoro cijelo evropsko tržište. Među 28 uhapšenih, između ostalih, nalazi se 13 Slovenaca, dva Holanđanina, tri državljanina BiH i jedan državljanin Srbije. Oni su radili za druge kriminalne grupe, tako što su im transportovali narkotike iz sigurnih skladišta na tržišta širom Evrope.

Hari Furlan, iz slovenačkog tužilaštva, objasnio je da je ova grupa djelovala od septembra 2014. godine do novembra 2016. i to u 11 zemalja. Slovenački tužilac je izjavio da su tokom ove akcije sarađivali i s tužilaštvima drugih zemalja, kao i s Europolom i Eurojustom. Iz Tužilaštva BiH u petak nismo uspjeli dobiti potvrdu da je i s njima, eventualno, ostvarena saradnja na ovom predmetu.

Dean Jurić, koji je na čelu koparske policije, kaže da je istraga protiv ove grupe započela još prošle godine. U početku su tajno istraživali tri slovenačka državljanina, da bi se istraga kasnije proširila na njihove saradnike. Neki od uhapšenih su imali prijavljena prebivališta u Holandiji, a narkotike su prevozili za Njemačku, Švajcarsku, Norvešku, Finsku, Švedsku, Španiju, Holandiju i Italiju.

Optužnice su podignute protiv 19 osumnjičenih. Među osumnjičenima se nalazi i jedan maloljetnik, koji dosad ima već više prijava. Ukoliko osumnjičeni budu osuđeni za ono za šta ih tereti optužnica, mogu dobiti između pet i 15 godina zatvorske kazne. Sud u Celju je izdao nalog za hapšenje i osoba koje su trenutno locirane u drugim zemljama, pa su tako tri naloga izdata za osobe koje se trenutno nalaze u Holandiji.

Oduzeto 443 kilograma kanabisa 216 kilograma hašiša 123 kilograma amfetamina 45 kilograma heroina 38 kilograma kokaina

nezavisne.com

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box