Portal 072info

Bh. udruženja u dijaspori mogu privući značajne investicije u BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bosanskohercegovačka udruženja koja djeluju u dijaspori uradila su mnogo na promociji Bosne i Hercegovine, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Bh. udruženja u dijaspori, kojih ima čak nekoliko stotina, i razmještena su po cijelom svijetu, najčešće služe kako bi okupljali ljude porijekom iz BiH, ali ona često u svijetu promovišu bh. kulturu, tradiciju, važan su faktor i za ekonomsko povezivanje Bosne i Hercegovine sa zapadnim i drugim zemljama.

Izet Kurtalić, predsjednik Udruženja građana „BH Dijaspora“, koje je prije dvije godine registrirano u Salzburgu, kaže kako udruženja u kojima se okupljaju Bosanci i Hercegovci iz dijaspore imaju jednako važnu ulogu koliko i ambasade i konzulati zemlje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Mi smo kao male i neformalne ambasade, ali radimo podjednako važan posao na promociji naše domovine Bosne i Hercegovine – rekao je Kurtalić za Patriu.

– Tokom majskih poplava koje su BiH zahvatile ove godine, u samo prvih 48 sati uspjeli smo prikupiti osam kamiona pomoći za našu BiH, a nakon toga i dodatne kamione pomoći koje smo uputili prema BiH. Krajem septembra poslali smo također pomoć za osam porodica iz BiH koje su ugrožene poplavama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema službenim podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, bh. dijaspora je u posljednjih deset godina rodbini i prijateljima godišnje u prosjeku slala oko 3,5 milijardi KM. Ovdje je uračunat samo novac koji je u BiH došao putem bankovnih računa, ali ne i onaj koji dijaspora u BiH troši za vrijeme godišnjih odmora, što je također značajna suma novca.

– Bh. udruženja u dijaspori mogla bi učiniti i više, ali se u njihov rad aktivno moraju uključiti i akademski obrazovani ljudi, koji su na važnim funkcijama u zemljama zapada.  Na taj način mogli bi učiniti mnogo više konkretnijih koraka za BiH, prije svega na lobiranje naših prijatelja privrednika da investiraju u BiH. Također, moglo bi se još mnogo toga učiniti i na promociji bh. turizma – kaže Kurtalić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jedan od pozitivnih rezultata rada bh. udruženja u dijaspori je i štand Bosne i Hercegovine na najstarijim božičnom sajmu u Evropi, koji se krajem godine održava u Salzburgu, i kojeg tokom novembra i decembra posjeti više stotina hiljada ljudi. Iako je do sada sajam, koji je poznat i kao Christkindlmarkt, bio rezervisan samo za izlagače iz Austrije, zahvaljujući udruženju „BH Dijaspora“, BiH je u novembru dobila štand na kojem je četiri dana prezentirala hranu, pića i druge kulturne vrijednosti Bosne i Hercegovine, piše NAP.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

dino pasalic knjiga promocija