Portal 072info

Bh. zdravstvo najgore u Evropi

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bosna i Hercegovina ima najlošiji zdravstveni sistem u Evropi.

Holandija, pak, ima najbolji, stoji u istraživanju Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa za prošlu godinu, kojim je obuhvaćeno 37 zemalja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Parametri prema kojima je studija provedena bili su zadovoljstvo pacijenata, zakonodavstvo, prava bolesnika, pristup vlastitim medicinskim podacima i slično.

Dok se država u kojoj živimo s osvojenih 420 od mogućih 1.000 bodova našla na začelju tabele, ni većina ostalih zemalja u našem regionu nije se proslavila na ovoj listi. Tako je, primjera radi, Crna Gora zauzela 35. poziciju (463 poena), a odmah iznad nje je Srbija (473 boda). Hrvatska je na 24. mjestu sa 640 bodova, a tri pozicije iznad nje je Slovenija (665 poena).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pacijenti gube strpljenje dok traje obnova Doma zdravlja Otoka

Miodrag Femić, predsjednik Međunarodne asocijacije doktora medicine za Jugoistočnu Evropu, kaže da je ova ocjena, kada je riječ o BiH, očekivana, i da ovo nije jedini izvještaj koji daje ovakve rezultate.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Pacijenti i jesu i nisu zadovoljni. Oni imaju velika prava koja se ne mogu ispratiti finansijski, i onda normalno da se stvara njihovo nezadovoljstvo. S druge strane, zadovoljstvo je praćeno našim radom, odnosno odnosom prema njima”, rekao je Femić, objavile suNezavisne.

Upitan da li bi jedan od glavnih razloga nezadovoljstva pacijenata moglo biti to što se dešava da na uslugu čekaju satima na hodnicima zdravstvenih ustanova, Femić naglašava da je to tačno: “To je posljedica nedostatka dovoljnog broja zdravstvenih radnika, a ako ih ima, oni trećinu vremena provode rješavajući papirologiju.”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U vezi s ovim istraživanjem, Nezavisne su komentar zatražile od Federalnog ministarstva za zdravstvo, ali odgovor nisu uspjeli dobiti. S druge strane, iz Ministarstva za zdravlje i socijalnu zaštitu RS-a ustvrdili su da se podaci iz RS-a ne nalaze u ovom istraživanju. Iz tog ministarstva napominju da je za prikupljanje statističkih podataka u oblasti zdravstva na nivou RS-a zadužen Institut za javno zdravstvo (IZJZ) RS-a.

“Podaci koji su traženi od RS-a u najvećem broju slučajeva su i dostavljeni, a što se tiče istraživanja Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa za 2014, prema podacima Instituta ovaj upitnik nije ni stigao”, kažu iz Ministarstva za zdravlje i socijalnu zaštitu RS-a, a isto ističu i u IZJZ RS-a.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iz Sektora za zdravstvo Ministarstva za civilne poslove BiH kazali su da nisu bili uključeni u ovo istraživanje, tako da nisu u mogućnosti ni da ga komentiraju.

Evropski zdravstveni potrošački indeks, kako navodi, ovo istraživanje proveo je za potrebe Komesarijata za zdravstvo pri Evropskoj komisiji, a ključni zaključak monitoringa je, kako ističu, da se povećava jaz između bogatijih i siromašnijih zemalja Evrope. Kako dodaju, u većini zemalja dolazi do blagog poboljšanja kada je riječ o zdravstvenim uslugama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Što se rang-liste tiče, na prvoj poziciji učvrstila se Holandija, a slijede Švicarska, Norveška, Finska, te Danska. Na začelje tabele plasirale su se Litvanija, Srbija, Crna Gora, Rumunija, te na kraju – BiH.

Radiosarajevo.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME