BHI KF traži od GIK Zenica da pojasni kako je posmatrač utjecao na izborni proces?

Podijelite vijest

Radi potpunog informisanja građana Zenice koje gradonačelnik Fuad Kasumović nikada nije obmanio, a njegove principe slijedi i politički subjekt Bosanskohercegovačka inicijativa – KF, ovim putem želimo istaknuti da je Kabinetu gradonačelnika Zenice dostavljena pismena izjava koju su potpisale Denisa Č. i Zarina B., a u kojoj se navodi da je Denisa Č. prisustvovala razgovoru između posmatrača Mehmeda Šačirovića i lica Nurije Merdića, koje je u svojstvu člana biračkog odbora učestvovalo u provođenju Općih izbora 2022. godine na području Grada Zenica.

ČITAJ JOŠ:  Nakon što je Dodik najavio tužbu CIK-u: Komentari na Twitteru se samo nižu

U izjavi se navodi kako se u kancelariji broj 101, na prvom spratu zgrade Gradske uprave Zenica, odvijao razgovor između posmatrača Mehmeda Šačirovića i Nurije Merdića tokom kojeg je posmatrač Šačirović pitao Nuriju Merdića da li je dobio to što je htio, odnosno da li je postavljen kao član biračkog odbora u ime političke stranke HDZ?

Prema navodima iz izjave, Merdić je potvrdno odgovorio na upit posmatrača Šačirovića.

Prema našim saznanjima, što su nam potvrdile i članice Gradske izborne komisije Zenica posmatrač Mehmed Šačirović prethodno je prisustvovao razgovoru vođenom između članica Gradske izborne komisije o imenovanju lica u biračke odbore.

ČITAJ JOŠ:  Nakon što je Dodik najavio tužbu CIK-u: Komentari na Twitteru se samo nižu

S obzirom da naprijed navedeno ukazuje da je posmatrač Sačirović u ime SDA imao direktan utjecaj na postavljanje članova biračkih odbora, samim tim i na provođenje izbornog procesa, zatražili smo pismeno očitovanje 

od Gradske izborne komisije Zenica u vezi sa ovom apsurdnom situacijom.

Kako je javnosti poznato, Šačirović je veliki simpatizer SDA, dovodi se u vezu sa Facebook stranicama koje veličaju SDA a pokušavaju degradirati sve one koji ne misle kao oni, stoga je još veće pitanje kako je GIK Zenica dozvolio da posmatrač prisustvuje i učestvuje u izbornom procesu odnosno da određuje biračke odbore?

ČITAJ JOŠ:  Nakon što je Dodik najavio tužbu CIK-u: Komentari na Twitteru se samo nižu

Poštovani građani Zenice i Zeničko-dobojskog kantona, ovo je još jedan od dokaza da nešto ne štima, ali i objašnjenje zašto su brojni 

građani nezadovoljni izbornim rezultatom na području Zeničko-dobojskog kantona?!

Očekujemo pojašnjenje Gradske izborne komisije Zenica, a u međuvremenu ćemo nastaviti da ukazujemo na sve druge nepravilnosti, dokumentovano, i na sve malverzacije kojima je “ukradena” volja građana na izborima, a ponovo su o izbornom rezultatu odlučivali brojači. Ovaj put, sve ukazuje da je to tako, krađa je izvršena uz blagonaklonost GIK Zenica!