BHRT za 82 miliona KM prodaje zemljište za gradnju kongresnog centra u Sarajevu

Radiotelevizija BiH (BHRT) objavila je javni poziv za prodaju nekretnina u neposrednoj blizini zgrade državne televizije na Alipašinom Polju u Sarajevu. Na toj lokaciji planirana je gradnja modernog kongresnog centra. Licitacija će biti održana 12. maja.

Prodaje se nekoliko nekretnina, od kojih je najveća ekonomsko dvorište, odnosno gradilište od 28.000 kvadratnih metara. U ponudi je još i ekonomsko dvorište od oko 800 kvadrata te zgrada od oko 500 kvadratnih metara.

Ukupna početna cijena za sve nekretnine je 82 miliona KM. Cijena je iskazana bez PDV-a i on se, kako navode iz BHRT-a, plaća u skladu sa zakonskim propisima.

Izdata urbanistička saglasnost

Sve pripadajuće poreze, porez na promet nekretnina, trošak notarske ovjere kupoprodajnog ugovora, kao i ostale poreze i troškove u vezi s kupoprodajom i prijenosom vlasništva snosi kupac. Ponude niže od naznačene početne cijene neće biti razmatrane.

https://www.facebook.com/watch/?v=3253972921328123


“U skladu s Regulacionim planom Općine Novi Grad i Urbanističkim projektom predmetna nekretnina je namijenjena za izgradnju kompleksa Kongresnog centra Sarajevo te za nju postoji izdata urbanistička saglasnost”, navode iz BHRT-a.

Naveli su da se dodatne informacije u vezi s urbanističkim tehničkim uslovima za izgradnju kompleksa i da li zainteresirani ispunjavaju uslove za gradnju mogu dobiti u Općini Novi Grad. Odabrani ponuđač ima obavezu da zaključi ugovor o kupoprodaji s BHRT-om najkasnije u roku od 30 dana i uplati novac na račun.

Dvorane, šoping, trg…

Prema najavama, radi se o do sada najvećem projektu Općine Novi Grad, a vrijednost kompleksa kreće se između 350 i 400 miliona KM. Kongresni centar će sadržavati više sala i dvorana u kojima će se moći održavati centralni kulturni i poslovni događaji u BiH, kao što su koncerti, predstave, filmske projekcije, kongresi… U sklopu kompleksa planiran je i hotel s pet zvjezdica, šoping-centar, garaže, veliki dio poslovnih sadržaja te jedan dio stambenog prostora.

“Ovaj projekt će uvrstiti Sarajevo na mapu kongresnih gradova Evrope i svijeta. Njegovom izgradnjom Sarajevo će prvi put dobiti toranj s 39 spratova”, najavili su ranije iz Općine Novi Grad.

Planirana je i koncertna dvorana s binom koja može primiti 734 gledaoca, s pozornicom za 100 izvođača i multipleks kino te više različitih dvorana na spratovima, kao i press centar. Izgradnjom ovog kompleksa Novi Grad će dobiti i centralni trg, zbog čega je planirana i izmjena režima saobraćaja u tom dijelu grada.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakU BiH tokom prošle godine se povećala vrijednost novčanih transakcija karticama
Sljedeći članakIzvoz iz Kine veći za 30 posto u odnosu na mart prošle godine