Portal 072info

BHRT završio prvu fazu digitalizacije

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine uspješno je završila prvu fazu digitalizacije produkcijskih kapaciteta, a zamijenjen je dio stare analogne opreme još iz perioda Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Danas će i formalno biti puštena u pogon digitalna platforma tako će gledaoci koji program prate putem kablovskih i telekom operatera odmah imati digitalni signal, podrazumijevajući visok kvalitet slike i zvuka. Kvalitet slike će zavisiti od kabl operatera, navode iz BHRT-a. BHT je proteklo Svjetsko prvenstvo u Brazilu prenosilo je u HD rezoluciji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Korisnici zemaljske mreže i dalje će imati analogni zapis. Ovim povodom u Sivom domu organiziran je prijem Vidljivo bolje svečana promocija digitalizacije BHT1 kojem prisustvuje veliki broj zvanica iz javnog, političkog i kulturnog života BiH.

Generalni direktor BHRT Muhamed Bakarević, predsjednica Upravnog dobora BHRT-a Valentina Rupčić i ministar saobraćaja i komunikacija BiH Damir Hadžić simbolično su presjekli crveni kabal i tako simbolično ozvaničili sistem digitalizacije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Krajni rok za prelazak sa analognog na digitalni sistem je 17. juni 2015. godine.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME