Portal 072info

BHRT završio prvu fazu digitalizacije

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine uspješno je završila prvu fazu digitalizacije produkcijskih kapaciteta, a zamijenjen je dio stare analogne opreme još iz perioda Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Danas će i formalno biti puštena u pogon digitalna platforma tako će gledaoci koji program prate putem kablovskih i telekom operatera odmah imati digitalni signal, podrazumijevajući visok kvalitet slike i zvuka. Kvalitet slike će zavisiti od kabl operatera, navode iz BHRT-a. BHT je proteklo Svjetsko prvenstvo u Brazilu prenosilo je u HD rezoluciji.

Korisnici zemaljske mreže i dalje će imati analogni zapis. Ovim povodom u Sivom domu organiziran je prijem Vidljivo bolje svečana promocija digitalizacije BHT1 kojem prisustvuje veliki broj zvanica iz javnog, političkog i kulturnog života BiH.

Generalni direktor BHRT Muhamed Bakarević, predsjednica Upravnog dobora BHRT-a Valentina Rupčić i ministar saobraćaja i komunikacija BiH Damir Hadžić simbolično su presjekli crveni kabal i tako simbolično ozvaničili sistem digitalizacije.

Krajni rok za prelazak sa analognog na digitalni sistem je 17. juni 2015. godine.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box