Biciklistu sastanak s djevojkom koštao 300 KM (VIDEO)

Screenshot 7 5

Kontrola vozila, sankcioniranje građana zbog kršenja mjere zabrane kretanja te potraga za vozačem koji je skrivio udes i pobjegao s mjesta nesreće obilježili su noćnu smjenu proteklog vikenda, kada je ekipa „Avaza“ boravila s pripadnicima Policijske stanice Bugojno.

Našim domaćinima stigla je depeša – pojačana kontrola vozila, s akcentom na sankcioniranje pijanih vozača. Nekoliko vozača je alkotestirano, ali su u svim slučajevima na displeju alkotesta stajale su tri nule. Korona, ali i ramazan očigledno su učinili svoje.

Prekršajni nalozi

No to ne znači da je sve bilo uredno. Tako je jedan vozač sankcioniran jer nije koristio sigurnosni pojas, drugi jer nije imao opremu, dok je trećem vozaču istekao rok važenja vozačke dozvole.

Rastajemo se sa saobraćajnim policajcima te drugi dio noći provodimo s interventnom policijom. Prvi zadatak je obilazak ugostiteljskih objekata kako bi utvrdili poštuju li vlasnici epidemiološke mjere. Sve prolazi uredno pa krećemo u obilazak zabačenih i neosvijetljenih dijelova Bugojna. Tako patroliramo i na lokalitetu gdje je nekada bila smještena Titova vila. Policajci nam pričaju da se tu nerijetko okupljaju narkomani ili omladina koja pijanči. Međutim, osim ljubavnog para, nikog ne zatječemo.

Policajci potom kontroliraju nekoliko građana i vozača, jer smo već duboko zagazili u vrijeme zabrane kretanje (od 21 do 5 sati, op. a.). Svi redom vade dozvole za kretanje koje su dobili od svojih poslodavaca. Patrolirajući centrom grada, nailazimo na biciklistu. Odmah priznaje da nema dozvolu za kretanje, ali ni ličnu kartu.

– Gospodine, uručit ćemo vam prekršajni nalog od 300 KM, a idete s nama u Policijsku stanicu na utvrđivanje identiteta – jasni su policajci.

Uzalud se pravdao biciklista.

– Išao sam kod djevojke, evo tu živim – jadao se biciklista.

Nedugo poslije nailazimo na pješaka. Priznaje da je kriv i moli policajce da mu oproste. Interesantno, i on živi „odmah tu“.

– Popio sam dvije, tri… pet piva i, evo, krenuo kući djeci. Ako mi ne možete oprostiti, kriv sam, radite svoj posao – priznaje pješak.

Potraga za Golfom

Policajci su ga „počastili“ prekršajnim nalogom te ga podsjećaju da, ukoliko plati kaznu u roku od sedam dana, sankcija se umanjuje za 50 posto.

– Znači 150 KM? Mogao sam se počastiti janjetom – kaže pješak.

Mirnu noć prekida druga patrola, koja pod svjetlosnim signalizacijama užurbano prolazi pored nas. Policajci nisu ni pitali o čemu se radi te smo krenuli. U blizini mosta na ulazu u Bugojno vozač automobila je udario u terenac, a potom pobjegao. Vozač terenca zaustavio se na obližnjoj benzinskoj pumpi. Na terencu je uništena lijeva strana, razbijeno je bočno vozačevo staklo…

– Bio je Golf, bijeli, mislim. Otišao je u pravcu Novog Travnika – govori uzbuđeni vozač terenca s kojim je bila i djevojka.

Ne gubimo vrijeme, ulazimo u kombi i krećemo u potragu. Češljaju se sporedni putevi, ali Golf kao da je propao u zemlju. Ubrzo stiže obavijest da sumnjaju na vozača taksija te se upućujemo na njegovu adresu. Kući ga nema, izlazi njegov otac. Zove sina na mobitel. Govori mu da nije on. Potom je nedostupan.

Krećemo nazad. Ubrzo na motorolu stiže obavijest da je vozač sam došao u Policijsku stanicu. Tada slijedi preokret – tvrdi da nije on vozio, već supruga. Ili nije želio preuzeti odgovornost ili je zaista tako bilo, nije ni bitno – uručeni su prekršajni nalozi.

Lažna uzbuna

Tokom patroliranja stigla je i dojava da su se mladići okupili u dvorištu obližnje osnovne škole te da krše mjere i pijanče. Za svega nekoliko minuta smo na licu mjesta, ali nismo nikog zatekli.

– Vjerovatno su se razišli ili je lažna uzbuna – kažu policajci.

IZVORAvaz
Prethodni članakTraži se provjera udaljenosti kladionica od škola
Sljedeći članakSamo u BiH: Taksista sa diplomom Saobraćajnog fakulteta