Portal 072info

Bićo: Okrenuti se domaćoj poljoprivredi, saditi žita, krompir, luk i grah

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine Nedžad Bićo za “Avaz” je rekao da je trenutna situacija dobra i da je sjetve krenula.

Smatra da će ova godina biti vrlo teška te da se bh. građani moraju pouzdati u domaću poljoprivredu i proizvodnju.

– Moja preporuka da sadite jer nećemo moći uvoziti robu, svako će je čuvati za sebe. Jug je svoje odradio, ali su imali većih šteta na mladom krompiru. Vidjet ćemo hoće li ponavljati sjetvu. Uglavnom treba se fokusirati na žita, krompir, luk i grah. To je osnovno za preživljavanje – kaže Bićo.

Jedan od razloga zašto se treba fokusirati na domaću proizvodnju, kako je rekao Bićo, jeste što će ove namirnice biti teže naći na svjetskom i evropskom tržištu.

– I oni već imaju veće probleme sa sjetvo. Koronavirus je svjetski problem. Sve teće će biti uvoziti, ali i bit će skuplje i upitnog kvaliteta. Zbog toga treba se okrenuti domaćoj proizvodnji, Imamm sve uvjete za to. I Vlada je na virjeme reagirala i izdvojeno je više sredstava kao uregentnu mjeru – kaže Bićo.

Napominje ni da neće imati problema sa hranom za domaće životinje. 

– U jednom momentu je bio problem, jer se oslanjamo na uvoz. Mi nemamo velikih fabrika za proizvodnju koncentrata. Što se tiče kabaste hrane, to moežmo proizvesti, ali koncentrat može nam biti problem. Ipka, krenuo je uvoz zahvaljujući dogovoru ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića s Hrvatskom kojim su otvorene zelene linije. Ide sve dobro i samo se treba sijati, sijati i sijati, a ljekari testirati, tesitrati i testirati – rekao je Bićo.

Avaz

Podijelite članak
  • 59
    Shares

Počitajte još

Od 1. juna otvaraju se škole i počinju sportska takmičenja

Redakcija

Od sutra publika na fudbalskim utakmicama u Srbiji

Redakcija

Oporavila se: Petomjesečna beba bila 32 dana u komi zbog COVID-19

Redakcija