Portal 072info

Bićo: Prazna polja, mnogo nezaposlenih, a kupujemo čak i žito

Uvoz hrane i živih životinja u našu zemlju u proteklih je pet mjeseci čak pet puta veći od izvoza. Podaci su poražavajući, ali nisu novost, s obzirom na to da već decenijama uvozimo sve i svašta, a posljednjih su se godina kao uvoznici pojavile i neke egzotične zemlje.  

Poljoprivredna proizvodnja 

Prema podacima Agenciju za statistiku, naša zemlja već godinama ima najlošiji rezultat u vanjskotrgovinskoj razmjeni u oblasti hrane i živih životinja. 

– Ovih proizvoda uvezeno je u vrijednosti od oko 978,7 miliona maraka, a izvezeno tek 206 miliona maraka. Proteklih nekoliko godina iz inozemstva je BiH uvezla više od 80 posto hrane, što je posljedica smanjenja poljoprivredne proizvodnje. Tokom ove godine vrijednost ukupnog izvoza iz BiH iznosila je oko 4,8 milijardi maraka, za razliku od uvoza koji je iznosio skoro pa dvostruko više – piše u saopćenju Agencije za statistiku. 

Bićo: Sahranit će našu poljoprivredu - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
  • Bićo: Sahranit će našu poljoprivredu Foto: (Arhiv)

Iz Vanjskotrgovinske komore kazali su da naša zemlja bilježi veliki deficiti u izvozu u odnosu na uvoz te da je od 2014. godine izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda kontinuirano rastao.

– Vrijednost izvoza lani je iznosila 879,9 miliona KM, dok je u 2014. izvoz iznosio 661,8 miliona KM. Tokom ove godine došlo je do pada izvoza proizvoda životinjskog porijekla (meso, riba, mlijeko), žitarica… dok su proizvodi životinjskog porijekla imali uvoz za više od 15 posto veći nego prošle godine – kazali su iz Vanjskotrgovinske komore.

Dugogodišnji problem

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, kazao je za „Dnevni avaz“ da je ovo dugogodišnji problem koji će sahraniti poljoprivredu naše zemlje.

– Vlast slabo sluša, zapravo uopće nas ne čuje. Uvozimo sve i svašta, čak i proizvode kojima smo se nekad ponosili, bili poznati po kvalitetu, prepoznatljivi kao uzgajivači. Sada proizvodimo koliko možemo, jer se za poljoprivredu izdvaja malo. Zato mnogi odustaju od proizvodnje. Mi jedemo 80 posto uvezene hrane, a polja su nam prazna, ljudi nezaposleni – istakao je Bićo.

Ima potencijala, ali ne i podrške

Zlatko Hurtić, ekonomski analitičar, kazao je za „Dnevni avaz“ da ovi podaci nisu ništa novo, jer posljednjih je godina situacija takva.

– Jednostavno, godinama je tako, veći uvoz, manji izvoz. U našoj zemlji teško se živi od poljoprivrede, a imamo potencijal. Problem je što politika ne podržava poljoprivrednike – kazao je Hurtić.

Utješno je što samo hrana koja je zdravstveno ispravna i kvalitetna može dobiti dozvolu za uvoz, kažu iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

AVAZ

Podijelite članak
  • 11
    Shares